Politik och lite annat

tisdag, juni 22, 2010

Slutspurt på riksdagsåret


Så är vi inne i slutspurten för det här riksdagsåret. Allt som man lagt i högar för att "göra sedan" måste nu göras. De sista dagarna har inte bara bestått av att sortera papper och svara på brev. Det blir även en del trevligheter med kollegor. Riksdagsledamöterna för Sjuhärad har haft en sedvanlig sommaravslutning. Tiden bestämdes långt i förväg till den 15 juni, men när vi skulle träffas så blev det till slut Phia Andersson, Anki Ahlberg; Hans Olsson och jag som delade sommartårtan. Så är det för oss riksdagsledamöter. Vi vet sällan vad dagen har för uppgifter. Vi lämnade i alla fall över en liten avskedspresent till Claes Västerteg som ett minne från oss och riksdagen. Vi kommer att sakna honom, en rask och pragmatisk kille och tårtan från Stadsmissionen var full med sommar.

Torsdagen den 17 juni var en intensiv och debattfylld dag som till stora delar handlade om kärnkraften. Den debatten pågick i många timmar och var viktig. Själv väntade jag på den sista debatten, om vapenexporten för den dagen, där jag själv skulle deltaga, Klockan 23 klubbade talmannen av och jag vandrade snopet hem i sommarnatten.

En höjdpunkt var riksdagens bröllopspresent till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Det var en fantastisk musikalisk upplevelse den 18 juni och jag var där och satt bara några bänkrader bakom det blivande brudparet.
På bröllopsdagen var hela Stockholm i yra med mycket kärlek. Min dröm om ett mänskligare samhälle uppfylldes med råge.

Besök i riksdagen av personer som vill träffa mig för att berätta om olika saker, inträffar ofta. Det är verkligen intressant att ta del av människors engagemang och lyssna. Igår hade jag ett sådant besök

Höll mitt anförande om vapenexport på måndagen, som du kan läsa här nedan. Det förvånar mig hur vänstern och miljöpartiet i talarstolen talar om att vi skall lägga ner all vapenexport och för den delen även försvarsmakten och sedan pläderar för att vi skall ha en ny lagstiftning om vapenexporten, som för övrigt är mer inriktad på civila produkter för säkerhet än någonsin. Det är en ytterst liten del som exporteras, som har stridande effekt. Besvikelsen är stor från min sida att vi nu inte kan ha en bred uppgörelse i riksdagen om landets försvar och säkerhet. Det får bara inte bli möjligt att vänstern och miljöpartiet skall styra över en av statsmaktens viktigaste uppgifter.

Idag den 22 juni kommer vår dotter Caroline och vår dotterdotter Elise hem från USA till Borås. Det skall bli underbart att träffa dom en hel månad! Jag har planerat att gå till djurparken och stadsparken bada och titta på alla fina skulpturer i stan. Nu är det bara att hoppas på fint midsommarväder.

Jag äter gärna sill i midsommar, men här kommer ett enkelt recept på skärgårdssoppa med fisk som går snabbt att fixa till. Låt gärna stå till sig några timmar och värm snabbt upp. Servera med gott bröd och stark ost. En klick creme fraiche i en skål vid sidan om att toppa soppan med är jättegott.

4 port. med råge

2 påsar djupfrysta lax och torsktärningar (allra helst färska, förståss) 400 gr.
4 morötter
8 små färskpotatis
en stor fänkål
en knippa dill
en liten gul lök och en klyfta vitlök
1 dl vitt vin
3 dl grädde
200 gr skalade räkor

Koka grönsaker i lätt saltat vatten tills de är nästan mjuka. Lägg i fisken och låt sjuda i ca 15 min tills den är nästan klar. Lägg i en fiskbuljong och häll på vin och grädde krydda med curry efter smak. När soppan är klar lägg i räkor och dill så att allt är varmt.

Önskar er alla en riktigt fin midsommar och passa på att njuta och hjälp mig att skapa ett mänskligare samhälle!

onsdag, juni 09, 2010

Om skolavslutningar

Debatten om det ska vara möjligt att ha skolavslutningar i kyrkan är aktuell igen. I julas skrev jag följande artikel om frågan.

Skolavslutning i kyrkan är naturligt i ett mångkulturellt Sverige


De senaste åren har det vid den här tiden blossat upp en debatt om lämpligheten i att fira skolans julavslutning i kyrkan. Vi har sett debatten också hos oss. Alla måste känna sig välkomna, är det vanligaste argumentet. Ett annat är att skola och religion ska vara helt skilda åt. Ofta hänvisas till att Sverige numera är ett mångkulturellt samhälle där människor tror på olika Gudar eller ingen Gud alls.
Det viktiga är inte om en skola väljer att vara i kyrkan. En del kyrkor vill inte upplåta kyrkorummet till avslutningar. Det finns gott om skolor som har en tradition att vara i en väl tilltagen aula i den egna skolan. Men för många andra skolor står valet mellan en nödtorftigt smyckad idrottshall och den lokala kyrkolokalen. En lokal som ofta andas både högtidlighet och tradition.

Det största problemet är att många kritiker till kyrkan som samlingslokal gör gemensam sak med dem som har en exkluderande syn på religion. De som inte vill att deras barn ska umgås med andra barn som har en annan livsåskådning eller tro än den egna.

Jag anser att det är berikande för alla barn om man också genom skolan får komma i kontakt med en avgörande del av Sveriges kulturarv. Det som format en stor del av vår historia och vår samtid, framför allt genom att erbjuda den uppsättning värderingar som genomsyrar vår kultur.
När politiker och skolledningar av rädsla för att stöta sig med enskilda kritiker går isolationisternas ärenden, blir samhället i sin helhet smalare och kallare.

De som kritiserar skolavslutningar i kyrkorummet söker i praktiken efter minsta gemensamma nämnare. Men detta leder till en nollkultur i stället för ett möte mellan kulturer. Vårt kulturarv, människor av kristen, muslimsk, judisk eller annan tro, ateister och tvivlare, förtjänar större respekt än så. Vi behöver mer av kunskap och respekt och jag anser också att det är oerhört positivt med undervisning och studiebesök kring olika religiösa inriktningar.

Vi behöver inte fler som isolerar sig, vare sig från varandra eller från vårt kulturarv. I stället behöver vi mer av gemenskap och gemensamma värderingar. Sådant som fokuserar på att vi har så oändligt mycket mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Det är ett faktum att det är när vi kommer samman som vi skapar trygghet i relationerna.

Den tryggheten skapas inte i kampen mellan kulturer. Inte heller i kampen mot den kultur som omfattar oss alla, oavsett om vi är födda i det här landet eller inte.
Bejaka mångfalden. I det ligger också det naturliga i att bejaka traditioner, som bland annat innebär att avslutningar ofta sker i kyrkan. Jag kan verkligen inte se varför detta skulle vara speciellt kontroversiellt.

Intervju i Civil

Medverkar i Civilförsvarsförbundets tidning Civil under rubriken "Förtroendeuppdrag med makt att påverka". Du kan läsa tidningen här. Intervjun återfinns på sidan 14.

tisdag, juni 08, 2010

Grilltips


Marinera en fläskytterfilé med din egen marinad (eller färdigköpt) några timmar.
Torka av marinaden och grilla runt om. Stick en sticka igenom och se om köttsaften är klar. Det går ganska snabbt. Vira in köttet i folie och låt vila ca 10 min.
Skär köttet i i ganska tjocka skivor och servera en potatissallad med nykokt ljummen färskpotatis med varma plommontomater, basilika och riven västerbottenost blandat. Enkelt och jättegott!

Glimtar från den senaste tiden

15 maj internationella familjedagen!!
Visst firades den i Annelundsparkens i Borås renoverade fina lekpark. Vi var fyra Kd-tjejer som var där med barn och regn (typiskt Borås). Det dök upp några familjer som blev så glada och överraskade över att vi delade ut hinkar, spadar och bollar och inte minst broschyren om att politiker inte skall bestämma allt. En trevlig pratstund fick vi också.
-"Detta gör vi om"! Det var vi fyra tjejer överens om. Därefter blev det vårmarknaden på Stora Torget med massor av marknadsstånd och lite politik däremellan.

17 maj
Besökte jag familjecentralen på Norrby i Borås tillsammans med vår regionpolitiker Valeria Kant. Ett intressant möte utifrån den erfarenhet man har sedan 2005 med gemensam barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola,socialrådgivning och småbarnsbibliotek. De har en uppgift att fylla, kunde vi konstatera utifrån att det en vanlig måndag var nästan fullt och en mycket engagerad personal. Önskar att det blir fler familjecentraler runt om i Sjuhärad.

22 maj
Dags för årets stora musikfestival med musikkårer från Borås, Göteborg och Stockholm. Det var pampigt värre på Stora Torget i Borås och massor av människor samlades i det soliga vädret för att lyssna till inte minst Älvsborgs regementes marsch, den finaste av alla tycker jag, som spelades av Borås Hemvärns Musikkår. De andra musikkårerna gjorde också bra ifrån sig t.ex.med drillflickor m.m.

På kvällen gavs en konsert i Åhaga, vår stora evenemangslokal, där många deltog. Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg med fru kom för att fira detta tillsammans med kommunsstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson och fullmäktiges ordförande Maj Steen. Roligt att stadens högsta representanter var där och givetvis alla andra. Det blev en riktig musikupplevelse med allt vad blåsinstrument heter, inte minst säckblåsarna.
Tack till Borås Hemvärns Musikkår med den glada Annelie Jernberg i spetsen!

24 maj
Min trädgård invaderades av 16 tjejer som firade Lovisas 9-årsdag (grannetjejen och min brors dotterdotter) med härligt bad i vår pool. Jag tyckte det var lite kallt, men det känner inte tjejer i den åldern. Det blev lekar och "tjoo och tjiim" Å, vad jag gillar barn i alla åldrar.Kanske några vill hjälpa mig med att lägga broschyrer i brevlådor, vad vet jag. Jag kan ju fråga eller?

26 maj
Mitt första barnbarn Elise fyller 1 år. Hon bor i USA och jag vet att hon fick tårta på morgonen och massor av presenter. Av mig fick hon ett födelsedagskort som spelar "happy birthday" (fanns inget med svensk sång,tyvärr) och en pekbok, på svenska förstås. Hon kommer till Sverige om några veckor och då ska vi bara vara tillsammans. Jag som tyckte att alla mormödrar var knasiga är nu själv likadan.

29 maj
Idag fyller Hemvärnet 70 år. Det är en fantastisk organisation med rötter i det djupa folkhemmet som har ett viktigt uppdrag inom vår försvarsmakt. Jag vill gratulera alla våra hemvärnssoldater till en framgångsrik framtid. Jag skrev en artikel om det som jag lägger in här.


Hemvärnet – pigg sjuttioåring

I dagarna fyller Hemvärnet 70 år. För den som inte vet, och tror att Hemvärnet består av just män i 70-årsåldern har missat att vårt hemvärn med de nationella skyddsstyrkorna verkligen gjort en "make over". Idag är genomsnittsåldern runt 35 år med modern utrustning och med full fart in i framtiden. Hemvärnet är i förändring och tar nu täten inom Försvarsmakten och är nu en respekterad del i denna. Jag är övertygad om att Nationella Skyddsstyrkorna/ Hemvärnet kommer att fortsätta vara en lika, eller ännu mer efterfrågad resurs i framtiden. Hemvärnet har en roll både i fredstid och krigstid och det gäller att tydliggöra denna. Inte minst när det gäller krishantering av olika slag. Samhällsförsvaret angår alla. Ledningen behöver en regional och lokal förankring. Vi är gränslöst beroende av varandra. Fokus i krishanteringen ligger i förberedelse och övning.

Kristdemokraterna har alltid värnat frivilliga gemenskaper och känner således extra varmt för hemvärnets och frivilligorganisationernas uppdrag. Hemvärnet har gång på gång visat sin viktiga funktion när kriser drabbar Sverige. Utvecklade länder som Sverige, måste konstruera robusta samhällsskydd som tar sin utgångspunkt även i icke-militära resurser.
Vi vet inte vilka kriser som kommer att uppkomma. Men vi kan ändå förbereda oss genom att ha en bredd. I detta är ett aktivt hemvärn av oerhörd vikt. Kriser måste i de allra flesta fall hanteras på många olika plan. Dessutom gäller det att förbereda sig för tiden efter en kris. För att detta ska ske är samverkan över nationsgränser viktigt, men också samverkan mellan olika delar av försvaret och det civila samhället.
Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna kommer att fortsätta att lösa det de är bra på - skydda, bevaka, ytövervaka och ge stöd. Det gör de genom bra utbildning, bra utrustning och ett bra ersättningssystem. Den direktutbildning som genomförts bör bibehållas och att utveckla ett eget anslag i budgeten för försvarsmakten, bör prövas i kommande budgetöverläggningar
Jag hoppas att du som hemvärnssoldat känner stolthet över att var en del i Sveriges försvar. Jag vill gratulera en pigg sjuttioåring som går en positiv framtid tillmötes.

Jag fick tillfälle att fira detta tillsammans med Älvsborgsgruppen ca 500 st hemvärnsmänniskor i Göteborg en underbar eftermiddag och kväll med sol och hav från Käringberget, en av de vackraste platserna jag vet.

30 maj
Uppgifterna växlar för en riksdagspolitiker. Tidigt denna morgon åker jag från Landvetter till Madrid för att diskutera EU-politik med andra nationella parlamentariker från 27 länder inom EU och även de som står för dörren att komma in i denna gemenskap. På programmet står givetvis den ekonomiska krisen men också framtidsfrågor. Måndag morgon blev frågan om det som som hänt med Ship to Gaza det viktigaste. Jag är glad över att jag tog upp frågan med den svenska delegationen vid vår tidiga frukost, om vad vi kan göra för uttalande. Sverige blev den som tog initiativet till ett bra gemensamt uttalande från alla länder som deltog. Det är inte så vanligt i dessa sammanhang. Efter några intensiva dagar, där jag konstaterade att Sverige har en inflytelserik position, tog vi flyget hem och döm om vår förvåning när vi mötte vår kollega i riksdagen Mehmed Kaplan, som kom från Israel och var en av de aktivister som var med på ett av fartygen i Ship to Gaza. Vi fick en bra pratstund med honom som var värdefull.


2 juni
Ikväll träffade jag en delegation från Kinas parlament med vice talman i spetsen. Det är alltid intressant att träffa politiker från andra länder. Det som slog mig var att de inte kan tala engelska och att endast en tolk var med. Förhoppningsvis gick vårt budskap fram att demokrati är något att sätta värde på.

3 juni
Förutom det sedvanliga arbetet i riksdagen kom det besök från Särlaskolan i Borås. Det är alltid härligt med att berätta för elever om vårt jobb och att visa våra fina lokaler. Det är strongt att åka buss Borås - Stockholm tur&retur på en dag. Jag frågade om några kunde kunde tänka sig att bli politiker och det var några. I alla fall var det någon som satt med i ungdomsrådet och de hade massor av frågor. Så visst är ungdomar intresserade, om man tar dom på rätt sätt.

6 juni
Nationaldagen firas med många andra i en av våra vackraste parker i Borås, Ramnaparken. Klockan 8 hissades flaggan och återigen var Hemvärnets musikkår i farten. Det är en mycket mycket traditionsrik stund med andakt, diktläsning, psalmer och givetvis flagghissning och nationalsång. Det är gudomligt att vara där, tycker jag. Efteråt serverar lottakåren kaffe med hembakat där även jag, som styrelseledamot deltog.
Vi bänkade oss på eftermiddagen för att se tennis med Robin Söderling, men stängde av TV:n efter någon timma och gick ut i vår trädgård med våra gäster. Vi hörde senare att det gick dåligt för den svenske.