Politik och lite annat

tisdag, november 02, 2010

Hälsning

Det har gått några veckor sedan vårt val i Sverige. Det finns ett välkänt citat som jag kom att tänka på "ty snus är snus om än i gyllne dosor, men rosor i ett sprucket krus, är ändå alltid rosor". Lite så känns det när man möter människor i olika sammanhang som anser att kristdemokraterna måste finnas kvar i de politiska församlingarna.Tyvärr gick det inte som vi förväntat oss. Har vi varit tillräckligt självkritiska och vilken väg vill vi gå? Stämmer vår värdegrund med de samhällsförändringar som sker? Är det så att att vi vill att Kd ska leva efter våra värderingar eller är det bara inflytande vi söker? Är det människor som kommer i kläm eller sjukförsäkringssystemet vi värnar? Menar vi att vi vill värna familjen genom att låta vårdnadsbidraget bli något helt annat? Låt oss tänka efter. Är det viktigast att ha ministrar i en regering som ändå styrs av moderater eller menar vi att kristdemokraterna, som det står i vårt principprogram under kapitel 2 "Människan - ängel eller best?" - Människans ofullkomlighet innebär att för mycket makt inte får läggas i en enskild människas, grupps eller partis händer. Det krävs alltid någon form av balansskapande maktdelning -. Står vi för detta fortfarande, undrar jag?

En annan fundering som jag bär på är hur egentligen personvalet fungerar i praktiken. Låt mig ge ett exempel. I distriktet jag företräder i Västra Götaland Södra så var det totalt 7745 som röstade på kristdemokraterna. Antal personröster var 2246 st. Dvs att ca 29 % personröstade. Övriga 5499 st dvs 71 % ! hade inte satt något kryss. Dvs att de var nöjda med listan som den var utformad. För mig betyder det att vi i framtiden måste få allmänheten att alltid kryssa den kandidat som medborgarna vill se i de olika politiska församlingarna. Låt oss ta lärdom av hur man gör i Finland.

Nu kokar jag en god vinbärssylt av mina svarta vinbär som jag sparat i frysen sedan sommaren. Det luktar sommar i mitt kök och jag trivs även om jag saknar politiken.

Svart vinbärssylt.
Världens godaste i frukostfilen!
! kg svarta rensade svarta vinbär
1,5 - 2 kg syltsocker
1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker minst

Lägg allt i en kastrull och koka lätt under lite omröring ca 5 min. Smaka av. Låt svalna i ca 15 min. och häll upp på rena burkar. Förvara mörkt och svalt. Jag har alltid min sylt längst ner i kylen. Det funkar.

Till sist
Tack för allt stöd jag fått under valperioden. Alla fina mail tel.samtal och personliga tilltal. Det har gjort att jag känt att jag gjort lite nytta i samhällsbygget. Det känns varmt och tryggt i novembermörkret.
Skickar med ett citat " Den sanna friden är inte beroende av känslor, den består mitt i prövningar och svårigheter.
Jag återkommer i någon form med en kommunikation i framtiden.

Håll ut!

Else-Marie

4 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home