Politik och lite annat

måndag, maj 31, 2010

Ett tillgängligt Sverige

Tio år efter startskottet för den nationella handlingsplanen för handikappolitiken skulle Sverige i år vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Vår regering kunde snabbt efter tillträdet 2006 konstatera att arbetet ditills gått för långsamt för att tillgänglighetsmålen skulle kunna nås i år. Därför tillskapades en strategi, Enkelt avhjälpt, tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, för att nå längre. 150 miljoner kronor öronmärktes i strategin för att bland annat anpassa järnvägsstationer. Denna satsning har varit så framgångsrik att målen verkar komma att överträffas. 12 miljoner anslogs för att fastighetsägare skulle informeras om sina skyldigheter att åtgärda enkelt avhjälpta hinder.

Resultatet efter 10 års arbete pekar på en positiv utveckling inom de flesta områden.
Statliga myndigheters tillgänglighetsarbete har förbättrats och blivit mer systematiskt. Allt fler kommuner arbetar med tillgänglighet och sätter det högt på agendan. Nästan 70 procent av kommunerna uppger att de kommer att ha åtgärdat samtliga enkelt avhjälpta hinder i innemiljön 2012 och 97 procent uppger att de kommer att ha åtgärdat samtliga hinder till 2015. Därtill har andelen studenter med funktionsnedsättning inom högre utbildning ökat kraftigt.
För tillståndsperioden 2010 – 2013 är målet att alla program på svenska i Sveriges television ska textas. Enligt förslag till ny radio- och TV lag ska programföretagen göra sina program tillgängliga för personer med funktionsnedsättning genom textning, tolkning, uppläst text eller liknande teknik i den omfattning som föreskrivs av myndigheterna.

Parallellt med dessa positiva exempel är det inte svårt att se att bristerna är omfattande. Det fortsatta arbetet ska därför ta spjärn mot att mänskliga rättigheter ska omfatta bland annat skydd mot diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.
Minst lika viktigt är ett kraftfullt förebyggande arbete för att undanröja hinder för delaktighet och jämlikhet, så att bristande tillgänglighet inte behöver bli en rättssak.
Därför tar regeringen i år fram en strategi för åren 2011 till 2015 för att vi på ett mer systematiskt sätt än tidigare ska kunna göra Sverige tillgängligt för alla. Tillgänglighet ska inte betraktas som ett särintresse utan ska ses som ett allmänintresse. Alla vinner på att samhället görs tillgängligt.

Maria Larsson (KD)
Äldre- och folkhälsominister

Else-Marie Lindgren (KD)
Riksdagsledamot Västra Götaland södra

Publicerad i Borås Tidning