Politik och lite annat

fredag, mars 19, 2010

Rut-avdraget är en succé

Publicerad i Borås Tidning 18/3 -10

Möjligheten att köpa hjälp till hemmet till låga priser har gett tusentals familjer i Sverige mer tid tillsammans. Regeringens insatser för att få fler människor i arbete ger goda resultat. Det så kallade Rut-avdraget för hushållstjänster har skapat nya jobb. Nya siffror från branschorganisationen Almega visar att över 11~000 personer jobbar inom hemservicesektorn. 150~000 personer har utnyttjat skattereduktionen sedan fakturamodellen infördes den 1 juli 2009. Mycket tyder också på att avdraget blivit en vinst för staten. Detta för att hemservicesektorn ger skatteintäkter men också minskade kostnader för till exempel a-kassa, socialbidrag och studiebidrag.

Tidigare var kostnaden för hushållstjänster så pass höga att nästan inga var beredda att betala. Detta har nu ändrats radikalt. Men trots den positiva utvecklingen vill vänsterkartellen inte behålla avdraget om de får makten. Den senaste tiden har vi fått mängder av olika besked från partierna i den röd-gröna röran om hur de egentligen vill ha det. Det har blivit mer och mer förvirrande. Nu har vi i alla fall till sist (?) fått besked om att de vill avskaffa avdraget. Detta minskar givetvis människors möjligheter att nyttja tjänsterna och leder också till förlorade arbeten igen.

Vem minns inte pigdebatten. I oppositionens retorik anas ett förakt för dessa jobb. För oss är det obegripligt varför det skulle vara ett dåligt jobb att exempelvis erbjuda sina tjänster att exempelvis städa, utföra trädgårdsarbete eller skotta snö.

Vänsterkartellen menar också att rut-avdraget förstärkt klassklyftorna och att avdraget är alldeles för dyrt. Men argumenten håller inte. Det behövs mer flexibilitet och verktyg för människor att få ihop sin vardag – inte färre. Hur bidrar fler i arbete till större klassklyftor? Det visar sig att tre av fyra som anställts i hemservicesektorn de senaste sex månaderna tidigare varit arbetslösa. Det visar sig också - tvärtemot de rödgrönas retorik att det inte bara är de med högst inkomster som nyttjar avdraget. 71 % av dem som nyttjar det är låg- eller medelinkomsttagare.

Det vore extremt olyckligt om de rödgröna skulle få möjlighet att ta bort skattereduktionen för hushållstjänster. Det skulle innebära många förlorade arbetstillfällen. Jobb som nu blivit vita, skulle bli svarta igen.

Mot ett sådant skräckscenario står Kristdemokraterna och Alliansregeringen. Vi vill fortsätta att förbättra både ROT och RUT- avdrag. Fler växande företag är grunden för vår välfärd. Det ska bli mer lönsamt att anställa och att driva företag. Vi anser också att det är positivt att människor får större möjligheter att göra val som underlättar vardagen. Oppositionen vill göra tvärtom. Väljarna avgör vad som är bäst.

Else-Marie Lindgren
Riksdagsledamot (KD)
Valéria Kant
Regionfullmäktigeledamot (KD)

1 Comments:

  • At 4:26 em, Blogger Utopia said…

    Håll dig uppdaterad, Borås tidning är helt fel ute och så pass långt efter sen moderaterna själva har backat i frågan.


    Februari 27, 2010 - Moderaterna byter argument för pigavdraget


    HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTEFOLK. Moderaterna har såpass uppenbart slut på ess i rockärmen att de vill göra debatten till skatteavdrag för hushållsnära tjänster till en valfråga. Därför känns det viktigt att påpeka ett antal saker:
    Skatterabatten skulle minska skattefusket - men att det har lett till omfattande nytt fusk rapporterade DN redan i oktober 2007
    Det skulle hjälpa småbarnsfamiljer med låg inkomst med "livspusslet"
    - men de är inte småbarnsfamiljer: 78% av brukarna är över 40 år
    - och de är framför allt inte låginkomsttagare: SCB har rapporterat att det är 26 gånger vanligare bland människor med mycket hög inkomst än hos låginkomsttagare
    Inte helt otippat har avdraget var absolut mest populärt i Danderyd, Lidingö och Täby.
    De siffror som släppts om skatteavdragets avskaffande kommer från Almega, som alltså är samarbetsorganisationen för de företag som gynnas av skatterabatten. Dock har de accepterats utan granskning i debatten.
    Kanske är det viktigaste dock:

    Att avskaffa skatteavdraget skulle inte förbjuda anställandet av tjänstefolk, det skulle bara göra att tjänstefolk för samhällets rikaste inte subventionerades av staten.

    Endast tre promille av de med en årsinkomst på 300 000 kronor har utnyttjat pigavdraget. De betalar dock fortfarande in skatt, som alltså går till skatterabatt för de höginkomsttagare som nyttjar avdraget. Exempel av sådana tydliga exempel på omfördelning från fattig till rik är än så länge relativt ovanliga i Sverige.

    Moderaterna har på grund av dessa resultat nu bytt argument: Behållandet av skatteavdraget handlar om att rädda jobb. Genom att göra städning riktigt billigt har man skapat städtjänster i överklassområden som kommer försvinna om man måste betala fullt pris för det, utan hjälp från staten. Varför dessa människor inte kan arbeta skattebetalt genom att exempelvis avbelasta vården, som skulle gynna hela samhället istället för nästan endast dess rikaste, nämns inte.

    Frågan man borde ställa sig är nog: Sen när blev det liberalt att mena att staten ska betala för de rikaste invånarnas städning?

    Uppdatering: Efter att ha läst förvirrade kommentarer känns det som det också är viktigt att understryka att avdraget för hushållsnära tjänster alltså handlar om att hälften av kostnaden för tjänsten blir avdragsgill på skatten, alltså det man betalar för städtjänst slipper man betala i ex. inkomstskatt. Det är inte att man slipper betala skatt för tjänsteköp.

     

Skicka en kommentar

<< Home