Politik och lite annat

tisdag, maj 18, 2010

Håll politiken borta från köksbordet

Idag är det den internationella familjedagen. Precis som vi uppmärksammar Mors Dag eller Fars dag, så är det viktigt att också uppmärksamma familjen. Fungerande familjer är oumbärliga för vårt samhälle.

I familjen får vi förhoppningsvis känna oss älskade och utvecklas. Att det finns familjer som inte fungerar gör inte att familjer i sig är något dåligt utan visar snarare på vikten av att vi stödjer familjer. Tyvärr finns det många politiker som mest verkar intresserade av att styra, över att familjer ska vara så lika som möjligt och att de ska välja samma saker. För mig som kristdemokrat är utgångspunkten en helt annan. De beslut som kan fattas vid köksbordet istället för av mig som politiker bör självklart få fattas just där.

Vi vet att många kämpar för att få vardagen att gå ihop. Vi ska därför ha en flexibel familjepolitik där stat och kommuner erbjuder många olika lösningar men där familjen kan fatta egna beslut. Regeringen har gjort en hel del under den gångna mandatperioden. Det har blivit möjligt att välja mellan olika former av barnomsorg genom en barnomsorgspeng. Denna möjlighet är något som vänsteroppositionen vill ta bort om de får chansen. De föräldrar som vill dela mer lika på föräldraledigheten har uppmuntrats till det genom jämställdhetsbonusen och det har också blivit möjligt för kommuner att införa ett vårdnadsbidrag.

Allt detta är bra men det går att göra mer. Vi kristdemokrater vill se ännu fler möjligheter och verktyg. Föräldraförsäkringen bör bli mycket mer flexibel och vi anser att det ska vara upp till föräldrarna att avgöra vem som använder föräldrapenningen och hur länge. 8 av 10 svenskar håller med oss om att föräldraförsäkringen inte ska tvångsdelas. När det gäller vårdnadsbidraget står det inte i motsats till att det ska finnas en bra offentligt finansierad barnomsorg. Det är en möjlighet för dem som vill förlänga föräldraförsäkringen eller arbeta deltid under en period. Även detta vill vänsteroppositionen avskaffa. Vi kristdemokrater vill tvärtom att vårdnadsbidraget ska erbjudas i fler kommuner och att det ska vara högre idag. 123 kommuner har infört det hittills. En förskoleplats subventioneras med i genomsnitt 12 495 kronor per månad. Vi tycker därför att vårdnadsbidraget borde vara åtminstone hälften av detta, 6000 kronor. Det ska också vara möjligt för kommuner att erbjuda mer. Vi kristdemokrater har lärt oss att lyssna. 8 av 10 svenskar vill behålla eller utveckla vårdnadsbidraget. Vänsteroppositionen gör allt för att avskaffa det. För mig är det en gåta varför de tycker att detta är ett sådant hot? Är det för att politiker vill bestämma sådant som familjerna vet bäst själva?

Vi kristdemokrater tar strid för familjer. Det gäller inte bara under småbarnsåren utan hela livet. Vi vill att det ska finnas en rätt för par som vill fortsätta att bo ihop att få göra det även när båda eller den ena är i behov av vård och omsorg på olika sätt. Självklart under förutsättning att de själva vill ha det på det sättet. I ett mänskligare Sverige är det en självklarhet!
Så här på den internationella familjedagen vill vi fira och uppmärksamma familjers viktiga roll. Vi kristdemokrater finns på plats i Annelundsparkens lekplats idag den 15 maj. Kom och fira med oss!

publicerad i Borås Tidning 15/5 -10