Politik och lite annat

torsdag, april 22, 2010

Tidiga insatser avgörande

Vi har mötts av de tragiska nyheterna att Narkotika blivit alltmer lättillgängligt i Borås, inte minst för att mycket sker via kontakter på Internet. Detta lockar fler unga..

Allt fler skolor genomför drogtester när man misstänker att en elev är påverkad. I Borås använder sig Sven Eriksongymnasiet av möjligheten och där får den som misstänks vara drogpåverkad göra ett urinprov hos den kommunala narkomanvården i Borås. Borås skiljer ut sig genom att kräva att personen ska kunna visa flera negativa tester för att kunna komma tillbaka till gymnasiet.

Alliansregeringen vill att det ska bli möjligt att göra drogtester av minderåriga även utan föräldrars medgivande. Detta ska kunna ske om det finns en välgrundad misstanke. En sådan provtagning skulle kunna ske hos skolsköterskan och ska inte behöva vara kantat av för stor dramatik, de brösttoner som hörts om att det är fråga om någon form av kroppsvisitering känns för oss kraftigt överdrivna.

Drogtester ska inte utföras för att ”sätta dit” någon utan för att kunna hjälpa. Allt för ofta sätts insatser in när det är alldeles för sent. Kan vi upptäcka drogmissbruk innan det gått för långt finns det bättre förutsättningar att sätta stopp. Den unge och dennes omgivning måste få allt stöd som behövs för att kunna reda upp situationen och ta sig ur ett eventuellt beroende.

I normala fall ska föräldrar ge sitt medgivande, precis som det fungerar idag. Testet kräver ett beslut från åklagare i varje enskilt fall. Det finns dock situationer som gör det befogat att genomföra tester även utan att föräldrarna uttryckligen gett sitt medgivande. Det kan handla om akuta situationer där man finner minderåriga och där allt tyder på att de är drogpåverkade men där det inte går att nå föräldrarna eller så är de inte intresserade. Då är det en skyldighet att ändå ingripa. För barnets skull.