Politik och lite annat

måndag, juli 31, 2006

En politik för arbete

Dagens ungdomar är mer välutbildade än tidigare. Ändå får de inga jobb. I dag är ungdomar i genomsnitt 28 år när de får sitt första fasta jobb. För tre år sedan var de 25 år. Detta innebär inte bara konsekvenser för yrkeslivet utan också för familjelivet. Vi vet att många väntar med att flytta hemifrån och bilda familj tills man får ett fast jobb. Medelåldern för förstföderskor ökar och det föds för få barn i Sverige.

Men så här i valtider är jag inte förvånad över att socialdemokraterna lovar ännu en storsatsning på arbetslösheten. Men ingen ska tro att regeringen ändrar politik. Varför ska alla viktiga satsningar dröja till nästa mandatperiod när de haft all tid i världen att omsätta sin politik i praktisk handling? Sverige behöver en politik för arbete - inte en politik för arbetslöshet. Den socialdemokratiska regeringen har gjort sitt.

3 Comments:

  • At 6:12 em, Anonymous Anonym said…

    Bra skrivet!Och tyvärr alldeles sant...

     
  • At 9:10 em, Blogger Fredric Kjellberg said…

    Du har säkert rätt i att vi har mer välutbildade ungdomar än någonsin, i alla fall rent poängmässigt.

    Problemet som jag ser det är uppdelat i två delar. Dels att vår nuvarande regering gömmer undan så många som möjligt i utbildning för att få ner sina arbetslöshetssiffror. Vi utbildar alltså alldeles för många vilket leder till att många utbildar sig för dyra pengar till en ny arbetslöshet, nu som högskoleutbildad.

    Dessutom matchas inte utbildningarna mot det behov som finns på marknaden i så hög utsträckning som skulle behövas.Bristen på civilingenjörer är ett tydligt exempel på detta.

     
  • At 9:34 fm, Blogger Politik och lite annat... said…

    Jag håller med dig Fredric. Kristdemokraterna vill därför göra stora satsningar på praktisk kunskap i gymnasieskolan. En kunskap som i många år har fått stå tillbaka till förmån för den teoretiska. Detta har medfört att många hantverksyrken upplever alltför dålig återväxt. Kristdemokraterna vill därför införa tydliga yrkesinriktade utbildningar och ett lärlingsprogram. Civilingenjörer som du nämner är också en gruppp.

    Kristdemokraterna förespråkar också att regionala yrkeshögskolor inrättas, som den i Borås.

     

Skicka en kommentar

<< Home