Politik och lite annat

tisdag, juli 25, 2006

Barndagar, vaddå?

Kristdemokraterna vill ge barn och föräldrar möjlighet att få mer tid tillsammans. Vi är nämligen övertygade om att trygga barn och familjer lägger grunden för det goda samhället. För att ge föräldrar möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans med sina barn måste det bli ekonomiskt möjligt att vara hemma längre, eller att minska sin arbetstid. Familjer måste återfå makten över sin egen vardag!

Kristdemokraternas förslag om ”barndagar” är ett sätt att skapa möjlighet för föräldrar att ägna mer tid åt hem och barn. Barndagar kan enklast beskrivas som ett flexibelt vårdnadsbidrag. Enligt Kristdemokraternas förslag ska föräldrarna få 300 barndagar för varje barn som fyllt ett år. Barndagarna ska ta vid efter det att dagarna i föräldraförsäkringen är förbrukade. Varje barndag är värd 200 kronor men de ska kunna tas ut väldigt flexibelt, från en åttondels till fyra barndagsbelopp per veckodag. Föräldrarna ska själva kunna välja om de vill vara hemma längre med låg ersättning eller en kortare tid med hög ersättning. Barndagarna kan också användas för att göra det ekonomiskt möjligt med deltidsarbete.

Vi kristdemokrater vill också införa kommunala vårdnadsbidrag för alla de föräldrar som väljer att själv ta hand om sina barn istället för förskola.

3 Comments:

  • At 1:44 em, Blogger Fredric Kjellberg said…

    Är inte det kommunala vårdnadsbidraget en kristdemokratisk kvinnofälla som riskerar att cementera kvinnans roll som den i hushållet med lägst lön som stannar hemma med barnen?

     
  • At 10:20 fm, Blogger Politik och lite annat... said…

    Ordet "kvinnofälla" dyker ofta upp när möjligheten att vara hemma med sina barn kommer på tal. Som om omsorg om de nära och kära skulle kunna liknas vid fångenskap.
    Gäller det i så fall också när människor tar hand om äldre anhöriga eller om handikappade barn?

     
  • At 9:19 em, Blogger Fredric Kjellberg said…

    Omsorg om nära och kära ska inte liknas vid fångenskap. Frågan är hur ni med ert förslag uppmuntrar pappor att vara hemma med sina barn så att det inte blir mammorna som till 90 % använder vårdnadsbidraget av den enkla anledningen att eknomin i familjen styr valet.

    Dessutom är det så, om jag uppfattat saken rätt, att om alliansen vinner valet (vilket jag hoppas..) så kommer ni att sänka den högsta ersättningen i SGI ner till den nivå som gällde före 060701 - ytterligare en åtgärd som innebär att män med högre inkomst än kvinnorna av ekonomiska skäl låter bli att stanna hemma med barnen.

     

Skicka en kommentar

<< Home