Politik och lite annat

tisdag, juni 13, 2006

Vårdgaranti även för barn- och ungdomspsykiatri

Sedan socialdemokraternas kom till makten 1994 har psykiatrin blivit kraftigt eftersatt och antalet platser inom den slutna psykvården har mer än halverats. Kristdemokraterna och Allians för Sverige är överens om att stora satsningar på psykiatrin måste till. Vi har därför tillsammans arbetat fram ett tiopunktsprogram med nya förslag samt en satsning på fem nya miljarder för att förstärka psykiatrin.

Vårt mål är att vården ska ta ett helhetsansvar för patienten. Detta ska bland annat ske genom förstärkt psykiatrisk kompetens inom primärvården och att vårdgarantin också omfattar patienter med psykiska besvär. Det innebär en rätt till diagnos senast inom tre månader. Idag får många patienter inte någon diagnos alls utan bollas runt i vården. En säker diagnos är A och O för att arbetet med att vårda och behandla en patient ska bli framgångsrikt.

Enligt barnkonventionen så ska barnets bästa alltid sättas i främsta rummet. Det fastställs också att barn och unga har rätt till bästa uppnåeliga hälsa. Tyvärr är det inte så i dagens Sverige. I ett flertal undersökningar, bland annat gjorda av Barnombudsmannen, så framkommer tydligt att barns psykiska ohälsa ökar. Köerna till barnpsyk växer i takt med detta. Det är med mycket stor oro vi tar del av denna utveckling.

Den vårdgaranti som Kristdemokraterna och Allians för Sverige föreslår ska självklart även gälla barn- och ungdomspsykiatrin. Men för unga människor är snabbhet i en första bedömning än mer angelägen. Därför ska väntetid för en utredning inte överstiga en månad för de berörda barnen.