Politik och lite annat

tisdag, augusti 24, 2010

Lägesrapport

Nu har afficherna varit uppe några dagar i Sjuhärad på valstugor och ute längs vägarna. Det gör att människor blir medvetna om att valet närmar sig. Det är givetvis intressant att se hur man formulerar sitt budskap för att nå människor som kör förbi på vägarna. Borås Tidning gjorde en analys med hjälp av en copy righter på de lokala affischerna och många fick betyget "kass" Av fem möjliga poäng lyckades dock kristdemokraterna knipa två. Min affisch var inte med i urvalet, men det är så många som kommer fram spontant och säger att den är gullig med det lilla barnet. Igår när jag var ute på affischuppsättning stannade en bil på riksvägen i Frufällan och tyckte att det var den finaste affisch han hade sett. Det är syftet, att också mana till känslor och med budskapet om ett mänskligare Sverige där också barnen ingår.

Något som bekymrar mig är att hemlösheten ökar i Borås, främst bland ungdomar. Det gör att man bor hos kompisar och blir givetvis utsatt för droger och kriminalitet. Därför är det så viktigt att se till skapa förutsättningar för jobb för dessa ungdomar, så att det kan bli ordning och reda i deras liv. En annan del är att få fastighetsägare att bygga bra små bostäder som yngre har råd att hyra. Kanske måste staten gå in med subvention för att detta skall kunna klaras. I förlängningen kan jag se att äldre personer, kanske ensamstående, kan ta över dessa bostäder som ofta ligger centralt i stället för att bo kvar i sina stora villor. På så sätt kan vi en omfördelning på bostadsmarknaden.

Det är kul med valrörelse. I lördags var jag i Gällstad som är ett stort handelsområde med s.k. outlet butiker som har märkesvaror. Det började med fabriksförsäljning främst med strumpor (Bola-strumpan) och Ivanhoe-tröjor på 70-talet. De hade öppet på torsdagkvällar och då kunde man se bilar fulla med kvinnor köra från Borås och Ulricehamn på väg till Gällstad. Då myntades "käringa-rallyt" som jag åkte många gånger. Idag är det ett stort område med människor som kommer långväga ifrån. Inte minst för att köpa jeans på Lager 157. Det heter så eftersom det ligger utmed väg 157 mellan Ulricehamn och Gislaved.

När man är ute mycket och vädret inte är det bästa alltid och man vill ha lite varm mat snabbt, gör jag den här soppan.


Broccolisoppa 4 portioner

1 gul lök
3 potatisar
300 gr djupfryst broccoli
12 dl vatten
1 bujlongtärning grönsak eller kött
örtsalt flingsalt och peppar, lite muskotnöt malen
2,5 dl grädde

Skala potatis och lök skiva detta. Koka upp buljongen och lägg i potatis och lök, lägg i broccolin i slutet låt koka tills allt är nästan mjukt. Smaksätt med kryddorna. mixa med stavmixer. Häll på grädden och kryddorna sjuda en stund.

Servera med ett gott bröd och stark ost. Supergott den första höstdagen.