Politik och lite annat

fredag, december 04, 2009

Ge Hemvärnet ett eget anslag inom budgeten

- Den ambitionshöjning som nu sker, det nya krigsförbandsövningssystemet KFÖ som utvecklas och med delvis utökade uppgifter blir Hemvärnet en mycket god förmåga för den nationella beredskapen både militärt och civilt.
Det sade Else-Marie Lindgren, riksdagsledamot (KD) i försvarsutskottet i budgetdebatten den 2 december.


- I sammanhanget vill jag även poängtera Hemvärnets utveckling och de nationella skyddsstyrkornas betydelse. Försvarsmakten borde genom Hemvärnet få erfarenheter hur man rekryterar och även genom övning i KFÖ. En förutsättning för att Hemvärnet de nationella skyddsstyrkorna skall lyckas är att man har direktutbildning. Det borde övervägas att ge Hemvärnet ett eget anslag inom budgeten samt att det på sikt utvecklas efter dansk modell.

- Utskottet har många gånger understrukit den stora betydelsen som de frivilliga försvarsorganisationerna har. De bidrar på ett betydelsefullt sätt till den folkliga förankringen av försvaret samtidigt som de bedriver en kostnadseffektiv verksamhet. Vi kristdemokrater har alltid värnat insatser inom den ideella sektorn inom alla områden och är nu glada över att regeringen anser att organisationsstödet till frivilligorganisationerna ska vara kvar utan att vara bundet till ett särskilt anslag i statsbudgeten. Jag är också glad över att utskottet anser att myndigheternas möjligheter att använda organisationsstödet till frivilligorganisationerna bör omgärdas av restriktioner och att regeringen återkommer årligen med en redovisning i budgetpropositionen hur den fortsatta omfattningen och inriktningen utvecklas, sade Else-Marie Lindgren.

1 Comments:

  • At 9:24 fm, Blogger jan-olov said…

    jag instämmer helt mitt ditt goda förslag till eget anslag för HV/NS inom budgeten.
    Det garanterar att vi kan genomföra planlagd verksamhet utan risk för "interventioner av budgetslukande projekt".
    I början av december fick ca 32000 soldater ett personligt brev av RikshvC Roland Ekenberg.Han förklarar där bevekelsgrunderna till införandet av KFÖ/SÖF,obligatorisk kontraktskrivning och ersättnings nivåer som höjs kraftigt i spannet soldat-gruppC-plutC. Fullföljer du inte KFÖ dagarna får du 0 i ersätttning och det är också ett avtalsbrott som leder till uppsägning om du inte i förväg begärt giltigt anstånd.
    Alla 40 bataljonerna kommer att få NYA order på SKARPA uppgifter och det kommer successivt att övas under KFÖ/SÖF 2010-2011.
    Vi kommer att radikalt vid utgången 2011 ha förbättrad vår förmåga att lösa huvuduppgifterna till gagn för vår befolkning,militär infrastruktur och ytterst vårt land.
    I praktiken är den en mjuk ÅTERTAGNING som sker och kostnaden låg.
    Tack för att du stödjer oss.
    Mvh Kn Jan-Olov Holm

     

Skicka en kommentar

<< Home