Politik och lite annat

fredag, oktober 23, 2009

Dags att agera mot kamphundarna

publicerad i Borås Tidning 23/10

Gång på gång inträffar det att hundar attackerar människor eller andra hundar. Vi minns nog alla hur en hund blev attackerad av en kamphund på väg in i stadsparken här i Borås i somras. Den här hunden fick svåra skador, bland annat bett i halsen, men överlevde. Detta är tyvärr inte det enda exemplet på händelser som drabbat både människor och djur. En man i Falun blev under den gångna sommaren attackerad under sin joggingtur. Gång på gång har krav rests på att något måste göras och dessa krav är det tyvärr nödvändigt att återigen upprepa. Jag har därför lagt en motion till riksdagen där jag kräver att koppeltvång ska vara huvudregeln men också att det bör införas något slags hundkörkort för att få ha vissa hundar.
Vi borde också noga följa utvecklingen i Danmark där man försöker hitta ett sätt att förbjuda vissa typer av hundar.

Det är helt oacceptabelt att många av oss blir begränsade i vår frihet på grund av rädsla för aggressiva hundar. För den som inte känner en hund är det naturligtvis omöjligt att veta hur den beter sig och om den är ”farlig” eller inte. Det hjälper ju då inte om ägaren hävdar att ”hunden är snäll” och med det argumentet till och med låter bli att använda koppel.

Problemet är oftast inte själva hunden utan dess ägare. Det finns hundägare som faktiskt inte vet hur hunden bäst ska tränas och som inte har tillräcklig kännedom om den ras de skaffat. Men det finns också, tyvärr, de som medvetet tränar sina hundar till att bli just ”kamphundar”. De ser hunden som ett sätt att skaffa sig respekt och bland vissa kriminella grupper används hundarna i kriminell verksamhet. Redan idag är det förbjudet att ha hundar med extremt stor kamplust men detta har inte inneburit speciellt mycket i praktiken.

Det finns idag ingen nationell förordning som konkret säger vad som gäller för koppling av hundar utan detta är en fråga för de lokala ordningsföreskrifterna. Exempelvis har Stockholm, Västerås, Linköping och Malmö generellt koppeltvång. Det vore önskvärt om det tydligt skulle anges att generellt koppeltvång råder över hela landet om inte annat överenskommits. Regeringen har inte varit passiv i frågan om att komma tillrätta med problemet med farliga hundar utan från 2008 finns en lag som bland annat innebär att polisen kan besluta att omhänderta en hund, att personer kan förbjudas ha hund och att de kan få böter om de bryter mot förbudet.

I Danmark har justitiedepartementet i augusti i år beslutat om en översyn som bland annat innebär att överväga ett förbud mot bestämda hundraser. Inriktningen har aktualiserats efter tre grova angrepp inom tre dagar. Det är naturligtvis önskvärt att följa vad utredningen i Danmark kommer fram till. Norge har redan en lag som förbjuder en handfull raser och i Spanien finns regler kring ett speciellt ”hundkörkort” för att få äga vissa raser och kriminellt belastade personer får inte äga dessa raser.

Nu behöver vi agera och införa ett generellt koppeltvång. Dessutom borde mer information spridas om träning av hundar och vilka regler som också finns idag. Jag vet att det finns många svårigheter med att införa hundkörkort eller till och med förbjuda vissa hundraser men vi bör i alla fall försöka göra något mer och följa vad andra länder kommer fram till. Vi vill inte mötas av fler rubriker om skadade människor eller hundar.

1 Comments:

  • At 7:34 em, Anonymous Becca & baby said…

    "Under tiden den 1 mars till den 20 augusti ska hundar inte springa lösa där det kan finnas vilt. Under resten av året ska hundar hållas under uppsikt och förhindaras från att driva eller förfölja vilt. Bestämmelserna ovan styrs av jaktlagen och innebär inte att hunden per automatik alltid måste vara kopplad. I praktiken är det dock få hundägare som kan uppnå lagens hårda krav utan att hunden hålls i koppel."

    Kopierat från jordbruksverkets hemsida. Vet också att varken katter eller hundar får vara lösa inom bostadsområden. Det är inte koppeltvånget som är nödvändigt (eftersom det mer eller mindre redan finns), det behöver dock bli hårdare straff och lättare att åka fast för att haft sin hund/katt lös. Håller dock INTE med dig om att det är dags att agera mot kamphundarna.. Rasist är vad du är! Tror du att en schäfer gör mindre skada än en pitbull? Nej!

    Däremot är det så att schäfern oftare bits än kamphundar.. Vet du vad detta kan bero på? Att den tål mindre t.ex. Att kamphundar har de egenskaper de har kan vara en fördel på många sätt..... Och ingen hund föds aggressiv, däremot vore en licens (för ALLA raser, inte enbart kamhundarna) något att införa, eftersom många hundar inte bara blir farliga, utan vanvårdade pga inkompetens hos ägaren.

     

Skicka en kommentar

<< Home