Politik och lite annat

onsdag, juni 24, 2009

Totalförsvarsplikt kommer finnas kvar

- Vi gör om plikten så att frivilligheten står i fokus, detta är det bästa sättet att rekrytera till försvarsmakten. Tidigare var det en plikt för alla och även de som inte ville kallades in. På så sätt rekryterar man inte dem som passar bäst. Värnplikten ska tillämpas när den behövs.
Det sade Else-Marie Lindgren, riksdagsledamot (KD) i försvarsutskottet som suttit med i Pliktutredningen, med anledning av att utredningen idag presenterades.


- Det stämmer inte att vi slopar värnplikten, utan fokus blir nu att värnplikten kommer tillämpas när den behövs, till exempel om rekryteringsbehovet kräver fler soldater. Likaså om en hög beredskap skulle behövas framgent så kan riksdagen besluta om ändring. Vi kommer också att göra en årlig uppföljning samt en kontrollstation av hela rekryteringssystemet ett par år efter införandet.

- Totalplikten kommer finnas kvar, alla som fyller 18 år får ett brev hem, de får sen gå in och svara på en webbenkät, sedan sker en uttagning som till stor del liknar mönstringen. Det kommer vara en könsneutral förberedande intagning.

- Alla kommer att gå samma grundutbildning på tre-fem månader, efter det kan man gå en specialisering och därefter kan det skrivas ett kontrakt. Vi ser detta som en ny väg in till försvarsmakten och det ger flera vägar att gå vidare.

- Enligt den kalkyl som redovisas i utredningen finns det möjlighet till besparingar och denna besparing skall tillfalla förbandsanslaget, avslutar Else-Marie Lindgren.