Politik och lite annat

måndag, november 23, 2009

Äntligen erkänns anhörigvårdarnas insatser

Publicerad i Borås Tidning

Regeringen har genomfört en ändring i socialtjänstlagen som innebär ett förbättrat stöd för alla anhörigvårdare som gör fantastiska insatser. Fram tills 1 juli stod det i socialtjänstlagen att kommunerna bör erbjuda stöd till anhörigvårdare, men efter detta datum står det att kommunerna ska erbjuda sådant stöd. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kompenseras med 300 miljoner kronor årligen vilket gör att förutsättningarna för ett långsiktigt arbete är goda.

Att vara anhörigvårdare kan innebära vård av sin maka/make, äldre släktingar, de som har demens, personer med psykiatrisk funktionsnedsättning eller föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Anhörigvårdarna behöver avlösning men också riktade insatser som exempelvis samtalsstöd. När de upplever att de inte orkar borde det vara självklart att det i varje kommun finns personer som är både tillgängliga och ansvariga och som kan nås med ett telefonsamtal. Anhörigstöd borde vara en självklar del av kommunens ansvar. Beslutet från regeringen ökar förutsättningarna för att det faktiskt blir så. Det är även oerhört viktigt att kommunen involverar och samarbetar med de ideella organisationerna, vilka redan idag gör en fantastisk insats.

Kristdemokraterna har länge varit drivande för ett ökat stöd till anhörigvårdare. Det är glädjande att detta arbete har gett resultat – det är verkligen på tiden att stödet till anhörigvårdarna utökas och blir bättre. Det finns idag en brist i dokumentationen kring vilka som söker och behöver stöd i sin roll som anhörigvårdare. Den satsning som nu ska göras ökar möjligheterna att vi bättre kan utveckla stödet samtidigt som vi också tar tillvara den kunskap och kompetens som anhörigvårdarna har och som kan vara till stor nytta i vården. Utan dessa fantastiska människors insats skulle Sverige se helt annorlunda ut.