Politik och lite annat

tisdag, september 12, 2006

Stoppa (s) toppstyrning av familjen

Idag har jag debatterat familjepolitik med Ann-Christin Ahlberg, Riksdagsledamot Socialdemokraterna. Det blev en bra alternativ och alternativen i svensk politik framkom tydligt.

Bristen på valfrihet i barnomsorgen ökar stressen i barnfamiljers vardag. Värst drabbas alla barn som nekas rätten till sina föräldrars tid. Kristdemokraterna vill införa ett vårdnadsbidrag för att ge barnfamiljer möjlighet till ett lugnare tempo.

Mer än två tredjedelar av svenska mammor och pappor uppger att de skulle vara hemma mer med sina barn, om de bara hade ekonomisk möjlighet. Stödet i opinionen för ökad valfrihet är kompakt. Men socialdemokraterna fortsätter att toppstyra familjepolitiken. Höga skatter och styrande subventioner till barnomsorgen gör valfriheten minimal. Efter föräldraförsäkringens slut förväntas både mammor och pappor arbeta lika hårt och prestera lika mycket som unga singlar. Många små barn får långa dagar på förskolan och småbarnsföräldrar bränns ut i ett allt för hetsigt tempo.

Kristdemokraterna menar att det bästa sättet att motverka stressen är att ge barnfamiljer ökad makt över sin egen vardag. Vi vill införa kommunala vårdnadsbidrag som gör det ekonomiskt möjligt att korta arbetstiden eller vara hemma med barnen längre tid än nuvarande föräldraförsäkring medger. Det skulle ge föräldrarna ökade möjligheter att välja mer tid med barnen i hemmet som alternativ till olika former av dagis.

Familjepolitiken har anpassats efter en norm där förvärvsarbetet alltid sätts i främsta rummet. För oss är det självklart att barnets bästa måste sättas främst. Vem känner bäst barnens behov, om inte föräldrarna själva?