Politik och lite annat

tisdag, september 12, 2006

1 000 kronor mer till 6 620 pensionärer i Sjuhärad

Nu måste Sveriges sämst ställda pensionär få det bättre! Kristdemokraterna vill ge 1 000 kronor mer i månaden till denna ekonomiskt utsatta grupp. I Sjuhärad handlar det om 6 620 pensionärer.

18,7 procent av befolkningen i Sjuhärad är ålderspensionärer. De utgör en betydande del av väljarkåren, men får ständigt stå åt sidan. Sedan 1990 har en genomsnittlig ålderspensionär förlorat 1 267 kronor i månaden på saneringspolitiken, vilket bara delvis har återställts genom höjt grundavdrag, följsamhetsuppräkning av pensioner och höjda bostadstillägg.

Kristdemokraterna föreslår därför ett kraftigt lyft för landets sämst ställda pensionärer. Tillsammans med alliansen förbättrar vi bostadstillägget. Kristdemokraterna föreslår också en höjning av garantipensionen och ett särskilt grundavdrag för alla pensionärer. Tillsammans får 6 620 garantipensionärer i Sjuhärad en förstärkning med omkring 1 000 kronor i månaden, motsvarande cirka 730 kronor i månaden efter skatt.

Alliansens förslag till jobbavdrag är nödvändigt för att få fler människor i arbete, vilket är det enda som kan trygga pensionerna på sikt. Men glappet mellan pension och arbete får inte bli för stort. Därför vill vi kristdemokrater införa ett förhöjt grundavdrag om 5 000 kronor i ett första steg. Det ger en förbättring på 130 kronor i månaden för alla 34 515 ålderspensionärer i Sjuhärad.

Dessa förslag finns finansierade i Kristdemokraternas budgetalternativ och kommer att vara det först prioriterade området som vi kommer att driva i en ny alliansregering.