Politik och lite annat

tisdag, februari 28, 2006

Sveriges deltagande i Afghanistan

I går lämnade jag in en interpellation till försvarsminister Leni Björklund. Jag vill med henne diskutera Sveriges deltagande i ISAF:s regionstyrka i Mazar-e-Sharif.

ISAF:s främsta uppgift är att stödja Afghanistans regering att tillhandahålla och upprätthålla säkerhet. Genom detta underlättar man för olika humanitära organisationer att rekonstruera samhällsstrukturerna i Afghanistan.

Sverige har deltagit i ISAF sedan årsskiftet 2001/02. Den 7 december 2005 beslutade Sveriges riksdag att Sverige ska utvidga sitt deltagande och därtill överta ledningen för den regionala enheten för säkerhet och återuppbyggnad i Mazar-e-Sharif. Den svenska styrkan kommer att bestå av omkring 185 personer.

ISAF:s uppdrag handlar främst om att bistå uppbyggnaden av det afghanska samhället. Samverkan med myndigheter, lokala ledare och civilbefolkning är helt nödvändig. Det bygger i sin tur på att de olika parterna känner förtroende för mandatet och ISAF:s personal.

Enligt uppgift kommer kostnaderna för den vidgade svenska insatsen att öka från anslagna 350 miljoner kronor till 420 miljoner kronor. I interpellationen frågar jag försvarsminister Björklund hur hon tänker hantera de ökade kostnaderna. Självklart återkommer jag med hennes svar.