Politik och lite annat

onsdag, februari 22, 2006

Försvarsmaktens personalförsörjning

Den svenska försvars- och säkerhetspolitiken, och därmed också delar av utrikespolitiken, vilar på Försvarsmaktens förmåga att utföra sina politiskt beslutade uppgifter. Och Försvarsmaktens viktigaste resurs är, har alltid varit och kommer alltid att vara en och samma sak: människorna. Det här blir allt mer tydligt i framtiden i takt med att Sveriges bidrag till internationella insatser ökar.

Det ökade internationella inslaget ställer stora krav på de anställda i organisationen. Kraven på framför allt dem som tjänstgör utomlands i Sveriges namn måste bottna i ett fungerande personalförsörjningssystem.

Kristdemokraterna och de andra partierna i Alliansen har angett ett antal principer för ett reformerat personalförsörjningssystem. Det handlar bland annat om att finna nya former för att kontraktsanställa värnpliktiga, att knyta reservofficerare närmre organisationen, att föryngra officerskåren. Men också om att skapa goda sociala villkor för den anställde under tjänstgöring och vid hemkomst samt för familjemedlemmar.

Två nyckelord i ett reformerat personalförsörjningssystem är frivillighet och kompetens. Fler måste uppmuntras att ingå i Försvarsmaktens organisation på frivilligbasis i tydliga kontraktsanställningar, men under en begränsad tid av respektive individs karriär. Med kompetens menas inte bara att utbilda rätt personer på rätt sätt, utan också att ge den utbildning som Försvarsmaktens personal får av försvaret ett högre civilt erkännande.

Kampen mot diskriminering i alla former borde vara mycket framgångsrik inom Försvarsmakten. Som soldat ska det inte ha någon betydelse vem du är, vad du heter, vart du kommer från, om du är man eller kvinna, eller vilken sexuell läggning du har: det centrala ska vara om du kan utföra den uppgift du har fått. Vi är inte där än. De som arbetar för en Försvarsmakt som är befriad från den här typen av problem har Kristdemokraternas stöd. Ett tydligt och obevekligt ledarskap som kan beivra felsteg och uppmuntra en positiv utveckling är a och o för att nå framgång. Detta ökar svenska flickor och pojkars intresse av att tjänstgöra i Försvarsmakten.

Försvarsmaktens personal främst hemvärnet är ofta en oumbärlig resurs att sätta in i det civila samhällets skydd när extra ordinära händelser inträffar. Detta har visat sig i ett antal större eller mindre katastrofer i vårt land.

För hemvärnsmännen gäller att den antingen måste ta sin fritid i anspråk eller lämna ordinarie arbete för att genomföra insatser. Man får då inte ersättning som täcker inkomstbortfallet. Detta är klart orimligt! Krisdemokraterna har i en motion tagit upp problematiken och vi menar att reglerna för hemvärnspersonalens ersättning vid extraordinära händelser i det civila samhället bör ses över snabbt.