Politik och lite annat

onsdag, februari 22, 2006

Debatt om spelmissbruk

I går hade jag en interpellationsdebatt i Riksdagen med folkhälsominister Morgan Johansson. Debatten handlade om långsiktiga åtgärder för att hjälpa spelberoende.

Den svenska spelmarknaden växer så det knakar. Den 24 november 2005 gav regeringen Svenska Spel tillstånd att starta nätpoker. ATG har ansökt hos regeringen om att få flytta in sina hästspel i restauranger med serveringstillstånd. Nu har också det socialdemokratiska partiet ansökt hos regeringen om tillstånd att starta nätpoker. Syftet ska vara att få in pengar till det partipolitiska arbetet. Spelandet hittar nya miljöer och lockar till sig människor som inte tidigare har spelat.

Men i takt med att spelmarknaden växer så ökar också antalet spelberoende. Svenska staten tjänar 6 miljarder kronor per år på spel. Men i budgeten för 2006 har regeringen bara avsatt 29 miljoner för att hjälpa dem som har fastnat i spelmissbruk. Detta motsvarar endast en halv procent av statens intäkter av spel. Inför 2007 har regeringen endast öronmärkt 4 miljoner kronor i budgeten.

För att kunna hjälpa dem som fastnat i spelberoende anser vi kristdemokrater att intäkterna från spel ska omfördelas. Vårt förslag är att minst fem procent av överskottet av spel öronmärks för att betala vård till spelmissbrukare.