Politik och lite annat

måndag, februari 20, 2006

Sluta diskriminera handikappade kvinnor!


Socialstyrelsen beskriver i en ny nationell rapport hur handikappade kvinnor utsätts för systematisk diskriminering. Medan män får bostad och jobb erbjuds kvinnor färdtjänst och sjukersättning. Män blir aktiverade medan kvinnor förblir passiva.

Socialstyrelsen har granskat insatser inom lagen om stöd och service, LSS, och socialtjänstlagen, SoL. Denna granskning visar också att män får särskilt boende medan kvinnor erbjuds stöd i hemmet.

De konstaterade skillnaderna gäller dessvärre inte bara mellan kvinnor och män utan också mellan pojkar och flickor. Sedan 1999 har pojkarnas insatser ökat med 35 procent samtidigt som insatser riktade mot flickorna endast har ökat med 24 procent. Det är ungefär lika många pojkar/män och flickor/kvinnor som har stöd enligt LSS och därför är skillnaden i insatser särskilt allvarlig.

LSS och SoL är ramlagar som det är upp till kommunerna att tolka. I kommunallagens andra kapitel och andra paragrafen slås det fast att kommuner och landsting skall behandla sina medborgare likvärdigt. Socialstyrelsens rapport visar dock att så idag inte är fallet.

Därför har jag idag lämnat in en skriftlig fråga till statsrådet Ylva Johansson om hur hon vill få landets kommuner att leva upp till kommunallagen så att ingen skall behöva diskrimineras inom ramen för insatser enligt LSS och SoL. Jag lovar att lägga ut hennes svar här på bloggen så snart det kommer.