Politik och lite annat

tisdag, februari 21, 2006

RAKEL

Riksdagen beslutade i december 2003 att bevilja ett anslag om 192 miljoner kronor till ett nytt gemensamt system för radiokommunikation för polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård med flera, RAKEL.Men projektet har drabbats av flera förseningar.

RAKEL skulle ha varit i gång redan vid årsskiftet men då så inte kunde ske löste man det tillfälligt genom att byta frekvenser för system 80 till en merkostnad på 17 miljoner kronor. Denna kostnad riskerar dock att stiga i takt med nya förseningar.Enligt planerna skall polisområde nordöstra Skåne påbörja utbildning av personal om RAKEL i april. Men Rikspolisstyrelsen fruktar att denna tidpunkt kan komma att skjutas på framtiden.

Orsaken till de många förseningarna uppges bland annat vara att det tagit längre tid än beräknat att teckna kontrakt med fastighetsägare för upprättande av master och basstationer. I dag har jag i riksdagen lämnat en skriftlig fråga till justitieminister Thomas Bodström om hur han tänker agera för att förhindra att RAKEL försenas ytterligare och att kostnaderna därmed ökar. Lovar att återkomma med hans svar.