Politik och lite annat

måndag, november 17, 2008

Mer valfrihet för äldre

publicerad i Borås Tidning 17/11

Äldre och personer med funktionsnedsättning måste få möjlighet att själva välja vem som ska utföra den biståndsbedömda insatsen.

Vid årsskiftet införs en ny lag om valfrihet som ger äldre, personer med funktionsnedsättning samt sjuka möjlighet att välja mer själva. Det handlar exempelvis om vem som ska utföra den hemtjänst jag fått rätt till. Möjligheten att själv få välja mer är oerhört viktig.

Lagen är tänkt att fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill överlåta valet av utförare av vård- och omsorgstjänster till den berörda personen. Hittills har 177 kommuner ansökt om att få medel för att förbereda och utveckla sina egna valfrihetssystem. Av de 177 är det 29 som redan idag har en fungerande ordning för enskilda personers möjlighet att välja. Regeringen har avsatt 280 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna förbereda sig. Jag noterar med glädje att alla Sjuhärads kommuner har signalerat att de vill använda lagen och därmed flytta mer makt till den enskilde.

Regeringen vill på detta sätt stärka den enskildes möjligheter till inflytande över den egna vardagen. Den nya lagen skapar möjligheter för äldre och handikappade att välja vem som ska utföra den service de är i behov av. Genom att det finns fler utförare på dessa områden kan personen själv välja vilket gör att servicen blir mer lyhörd för den enskildes behov och önskemål. Vid samtal med pensionärer är det tydligaste budskapet att möjligheten att påverka vård och omsorg är ett av de allra viktigaste kriterierna på livskvalitet. Att öka valfriheten är också ett sätt att öka tillgängligheten, kvaliteten och effektiviteten inom såväl äldreomsorgen som i stödet till personer med funktionsnedsättning.

Såväl privata företag som ideella organisationer kan ansöka om att bli godkända som utförare. Alla utförare som ansökt om att få vara med i ett valfrihetssystem och som uppfyller de krav kommunen beslutat om, godkänns. Ersättningen till utförarna är lika och bygger på den modell kommunen själv bestämmer. Utföraren får ingen ersättning om den inte blir vald av någon person. Det är inte priset utan kvaliteten som kommer att avgöra vem som får den enskildes förtroende att utföra tjänsterna. Här måste det också finnas goda möjligheter att följa upp kvaliteten.

Enligt förslaget är det kommunen/landstinget som har ansvaret för att den det berör får saklig, relevant och jämförbar information om samtliga utförare som personen kan välja emellan. För personer som inte själva har förmåga eller vill välja ska det finnas ett ickevalsalternativ. Det finns i socialstyrelsens regi något som kallas Äldreguiden där du kan se och jämföra landets äldreomsorg, äldreboenden och korttidsboenden när det gäller exempelvis läkarmedverkan, kvalité, mat, personaltäthet, delaktighet och information. Detta ska vara en hjälp för jämförelser och bygger på information från kommuner. Dock är detta inte tänkt att ersätta kommunens egen information men det arbetas ständigt på förbättringar. För att det ska vara möjligt att göra bra val är det naturligtvis helt nödvändigt med tillgång till relevant information.

Kristdemokraterna står för en politik med hjärta och förnuft. Därför behövs vi i regeringen!