Politik och lite annat

fredag, juni 13, 2008

Välkommen rapport från försvarsberedningen

Pressmeddelande
Stockholm 13 juni 2008

– Det har stormat i försvarspolitiken den senaste tiden. Det kan inte ha undgått någon. En försvarsekonomi i obalans, konflikter mellan politiker och försvarsmakten, strukturella brister och omvälvande omställningar har präglat debatten och på ett olyckligt sätt skadat förtroendet för såväl svensk försvarspolitik som för försvarsmakten. Därför är det en viktig rapport som presenteras idag.


Det säger Else-Marie Lindgren, kristdemokratisk riksdagsledamot i försvarsutskottet, i samband med att Försvarsberedning presenterade sin rapport fredagen den 13 juni.

– Kristdemokraterna vill ta tillvara det stora engagemanget hos dagens hemvärn. Det är därför glädjande att beredningen enats om att utveckla uppgifterna för hemvärnet till insatsberedda nationella skyddsstyrkor bemannade med frivilliga, från hemvärnet. De ska kunna täcka upp med grundläggande nationellt stöd när insatsförbanden är insatta. Det är också viktigt att förmågan att samarbeta med den civila krisberedskapen ökar och att de förbättrar sin möjlighet att stödja det övriga samhällets krishantering såväl i fred, kris och i krig, säger Else-Marie Lindgren och fortsätter:

– Kristdemokraterna menar att militära insatser inte på egen hand kan skapa förutsättningar för fred och återuppbyggnad i ett konfliktdrabbat område långsiktigt. Det krävs samverkan med frivilligorganisationer och andra civila myndigheter både före, under och efter en insats. Därför välkomnar vi det Försvarsberedningen kommit fram till vad gäller insatsers beredning i en integrerad civil-militär planeringsprocess. Det är klokt att denna samverkan institutionaliseras genom förslaget att regeringen tillsätter en samverkansfunktion då detta är en modell som tillämpats med gott resultat i andra länder.

- Den omvärldsanalys som gjorts av Försvarsberedningen tidigare visar på att vi noga måste följa utvecklingen i närområdet. Rysslands förhållande och agerande till sina grannar de närmaste åren kommer att definiera vår syn på Ryssland. Ett närmare samarbete med Nato bör därför analyseras och konsekvensbeskrivas, likt den Finland har gjort, vid ett senare tillfälle. Det är även viktigt att inse att Nato har gått från att vara en ren militärallians till att bli en organisation med fokus på globala krishanteringsuppgifter, avslutar Else-Marie Lindgren.