Politik och lite annat

torsdag, januari 24, 2008

Tillgänglighet på lika villkor är oerhört viktigt

Har fått brev med frågor hur jag ser på diskrimineringen när det gäller bristande tillgänglighet. Här kan du läsa vad jag tycker!


Jag anser att Sverige har mycket kvar att göra när det gäller tillgänglighet för alla människor i det offentliga rummet. Handikappfrågorna berör ett mycket stort antal politikområden och handlar om så mycket mer än bara byggnadstekniska frågor. För att skapa ett samhälle tillgängligt för alla krävs insatser inom så skilda politikområden som arbetsmarknad, transporter, näringsfrågor, socialförsäkring, hälso- och sjukvård och även miljöområdet med plan- och bygglagen. Vi har kommit en bit på vägen, men det finns som sagt fortfarande mycket kvar att göra. I detta arbete har naturligtvis kommunerna också en nyckelroll att spela.

Vi Kristdemokrater har alltid värnat om ett samhälle tillgängligt för alla. Det är inte sjukdomar, ålder och handikapp som sätter gränser, det är vi människor som sätter upp dessa hinder och begränsningar. Jag tar till mig ditt brev och lovar att fortsätta arbeta för ett Sverige tillgängligt för alla.

Genom att Folkhälsominister Maria Larsson (kd) undertecknade FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionshinder i mars 2007 har alla personer med funktionshinder i Sverige en individuell klagorätt till en övervakningskommission. För att anpassa vår lagstiftning jämför man befintlig svensk lagstiftning med konventionen för att se vilka förändringar som behövs. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har huvudansvar för detta arbete. Den fråga som du berör i ditt brev, om bristande tillgänglighet ska betraktas som diskriminering, har särskilt belysts av diskrimineringskommittén. Målet är att den nya lagen ska träda ikraft under 2008 och den nya ombudsmannamyndigheten inrättas då samtidigt.

Just nu bereds frågan av Regeringskansliet, och i detta arbete är vår hållning som parti att stå upp för att tillgänglighetsfrågorna skall finnas med. Detta är en fråga vi har drivit länge, och som vi kommer att fortsätta driva tills dess att alla människor kan delta på lika villkor i vårt samhälle.

Else-Marie Lindgren