Politik och lite annat

måndag, oktober 01, 2007

Äntligen Vårdnadsbidrag

Idag har jag en artikel i Borås Tidning med anledning av att det blir möjligt för kommuner att införa vårdnasbidrag 1 juli 2008.

Idag är det den internationella barndagen. Sverige har skrivit under FN:s barnkonvention som ger barnen större rätt till valfrihet Tack vare kristdemokraterna förbättras situationen nu för små barn och deras familjer. Från och med den 1 juli 2008 införs vårdnadsbidraget och föräldrar som vill få mer tid med sina små barn kan äntligen få det! I och med vårdnadsbidraget kan varje familj själva få välja vad som passar deras situation bäst. Med hjälp av vårdnadsbidraget kan föräldrar välja om de till exempel vara hemma på heltid eller gå ner lite i arbetstiden. Självklart finns också valet kvar att utnyttja förskola på heltid. Poängen är ju att alla inte vill ha det likadant, därför måste vi erbjuda många olika lösningar. Vårdnadsbidraget kan för många vara den pusselbit som behövs för att ge lite mer utrymme under en pressad, men betydelsefull och rolig tid i livet. Det finns all anledning att fira denna valfrihets- och rättvisereform ordentligt!

Värna familjen
Människor behöver en nära gemenskap för att utvecklas som personer. Det finns flera viktiga gemenskaper men familjen har den oöverträffat viktigaste rollen för att ge människor de bästa förutsättningarna. Utan fungerande familjer kan vårt samhälle inte fungera. Vi människor är ofullkomliga och det existerar inga perfekta familjer men vi måste alla hjälpas åt att på olika sätt stödja familjerna att kunna fungera så bra som möjligt.

Vårdnadsbidraget en möjlighet - inte en fälla
Vi vänder oss emot socialdemokraterna och vänsterns retorik inte minst här i Borås Tidning där vårdnadsbidraget utmålas som en kvinnofälla. På vilket sätt det skulle vara en fälla att under ett begränsat antal år, på hel- eller deltid vara hemma med barnen framgår inte. Om man har synen att ta hand om barn innebär en fälla går det ju att fråga sig vad är det som säger att vi inte ska avskaffa föräldraförsäkringen också? Däremot önskar jag verkligen att pappor kommer ta chansen att tillbringa mer tid med sina barn. Att vi vuxna inte förmått skapa ett jämställt samhälle är dock inget som våra barn ska få lida för. Dessutom inför regeringen en jämställdhetsbonus som kommer att innebära att de föräldrar som delar på föräldraledigheten får ett ekonomiskt tillskott. Alliansregeringen kämpar för att bryta utanförskapet och återupprätta arbetslinjen. Detta innebär att de som kan arbeta också ska arbeta. Detta innebär dock inte att alla människor ska jobba fler timmar Exempelvis är det fullt rimligt att personer under småbarnsåren arbetar lite mindre. Det handlar om att göra rimliga avvägningar och för oss kristdemokrater är det naturligt att prioritera barnen och familjers möjlighet till valfrihet.

Efterlängtat
Föräldrauppror och namninsamlingar har under lång tid krävt ökad rättvisa för familjer och i flera kommuner har det arrangerats folkomröstningar med positiva resultat. Att föräldrar kräver att få bestämma hur deras barn ska tas om hand och få rimliga ekonomiska förutsättningar för det är helt naturligt. Nu kan alltså de kommuner som vill införa vårdnadsbidrag från 1 juli 2008. Jag hoppas nu att många kommuner i Sjuhärad gör så. Det vore ett oerhört viktigt steg för en familjepolitik värd namnet!