Politik och lite annat

måndag, oktober 15, 2007

Vi har inte glömt pensionärerna!

(publicerad i Borås Tidning 15/10 -07)

Sviken pensionär skriver i Borås Tidning 9/10 om pensionärernas situation och att de missgynnas av den politik som förs. Alf Andersson, företrädare för PRO menar att det är orättvist att pensionärer inte får del av jobbskatteavdraget.

Jag och kristdemokraterna håller med om att pensionärerna är en eftersatt grupp. Kristdemokraterna gick till val på att förbättra för landets pensionärer och då i synnerhet de sämst ställa pensionärerna. Vi föreslog höjd garantipension, förbättrat bostadstillägg samt höjt grundavdrag för samtliga ålderspensionärer. Bostadstillägget för pensionärer höjdes för 2007, i övrigt lyckades vi tyvärr inte få med oss övriga allianspartier på våra krav varför de inte fanns med i vårt gemensamma valmanifest. Kristdemokraterna har fått igenom flera av våra vallöften, också vallöften direkt riktade till äldre. Redan i regeringens första budget gjordes en mångmiljardsatsning för bättre kvalitet i äldreomsorgen samt byggandet av fler särskilda boenden. Vidare satsas på en värdighetsgaranti, en boendegaranti samt ökad valfrihet och ökad möjlighet att jämföra olika äldreboenden i kvalitet och resultat.

När det gäller tandvården och påståendet att högkostnadsskyddet för pensionärer slopas så är det fel. Tills regeringen genomfört en tandvårdsreform som enligt förslaget bland annat kommer att innebära att ersättning för pensionärer kommer att lämnas från 3000 kronor istället för dagens nivå på 7700 kronor. Tills vidare gäller dock 7700 och några försämringar kommer alltså inte att ske.

Vad det gäller pensionärernas ekonomiska villkor har vi dock inte nått samma framgång vilket vi beklagar. Dock återstår ännu lång tid av mandatperioden och vi kommer att fortsätta att driva frågan.

När frågan om pensioner diskuteras är det dock viktigt att säga att pensionärerna också får del av de kraftiga reallöneförbättringarna samt den goda konjunkturen. När det går bra för svensk ekonomi förbättras också pensionärernas villkor i form av stigande pensioner Det särskilda jobbskatteavdrag som regeringen syftar till att stimulera arbete och går därför också bara till dem som arbetar. Det har inget med ålder att göra utan den pensionär som kan och vill jobba lite får självklart del av jobbavdraget.

Det löfte vi kan ge är att jag och Kristdemokraterna kommer att fortsätta arbeta för att pensionärernas villkor ska förbättras. Vår förhoppning är att vi ska nå framgång med våra förhandlingar under den tid som återstår av mandatperioden. Vi förstår den frustration många pensionärer känner, vi är också frustrerade över att så lite händer. I och med regeringsskiftet har dock förutsättningarna för bättre villkor för landets pensionärer förbättrats då Kristdemokraterna numer utgör en del av regeringsunderlaget.