Politik och lite annat

tisdag, juni 03, 2008

Försvarspolitik

Läs intervju i tidningen kristdemokraten med anledning av förslaget att
"Soldater måste utbildas i folkrätt"

Nedan kan du också läsa en artikel om hemvärnet då det varit en hel del debatt kring detta, bland annat i Borås Tidning


Vi värnar Hemvärnet!

Nyligen skrev fyra hemvärnsbefäl i BT att en urholkning av försvaret pågår, och att hemvärnet är hotat. Visst innebär försvarets omställning förändringar. Men Alliansregeringen har hittills endast signalerat besparingar inom materielanslaget, och de besparingar som nu diskuteras i övrig media är resultat av Försvarsmaktens egna ekonomiska övertraseringar på 1,5 miljarder.

Inom försvaret spelar Hemvärnet en mycket viktig roll. Försvaret av Sveriges territorium och värden mot yttre hot är statens grunduppgift och för oss kristdemokrater är trygghet och säkerhet centralt, inte bara i de små gemenskaperna som i familjen och trygghet på gator och torg. Säkerhet är också trygghet från att bli attackerad av fientligt inställda makter eller grupper som av en eller annan anledning vill attackera Sverige och svenska intressen.

Försvaret är viktigt att prioritera även i fredstid, då hot som kan drabba ett land och vårt folk även kommer att äga rum i fredstid. Hemvärnet har gång på gång visat sin viktiga funktion när kriser drabbar Sverige. Detta gäller allt från naturkatastrofer till terrorism. Utvecklade länder som Sverige måste konstruera robusta samhällsskydd som tar sin utgångspunkt även i icke-militära resurser. Försvarsmakten ska ha en sådan styrka, sammansättning, beredskap och gruppering att den också kan verka krigsavhållande vid säkerhetspolitiska kriser, i närområdet och i världen. Utan säkerhet ingen utveckling, och ingen utveckling utan säkerhet. Därför måste vi ha ett bra försvar, ett modernt försvar och ett kompetent och användbart försvar.

Kristdemokraterna har alltid värnat frivilliga gemenskaper och känner således extra varmt för hemvärnets och frivilligorganisationernas uppdrag. Hemvärnet är en betydelsefull plantskola, som skyddar samhällsviktig infrastruktur i freds och kristid. Flera gånger har vi den senaste tiden sett hur Hemvärnet omedelbart griper in för att stödja samhällsfunktioner vid extraordinära händelser. Hemvärnets och dess nationella skyddsstyrkors viktigaste uppgifter är att bevaka, skydda, ytövervaka samt stödja det civila samhället. Alla hemvärnsförband utbildas därför för att kunna lösa dessa uppgifter.

Det är av stor vikt att Hemvärnet finns representerat i hela landet. Utöver dessa tillkommer ett antal tilläggsförmågor som bara vissa förband behöver ha. Enheter som har andra och kanske svårare uppgifter än huvuddelen måste därför årligen utbildas och öva fler timmar. I dag vill jag på ett särskilt sätt lyfta fram alla de män och kvinnor som tjänstgör i hemvärnet, och jag vill tacka dem för den insats de gör.

Vi i Alliansen fullföljer 2004 års försvarsbeslut och vi står fast vid de inriktningar Hemvärnet har och den utveckling som finns. Samtidigt måste Hemvärnet precis som övriga förvaret anpassas till insatsförsvar från invasionsförsvar, men utan att för den sakens skull få minskad förmåga.

Jag anser att hemvärnet har hög beredskap, motivation och förmåga, är kostnadseffektivt och verkar i såväl fred som kris och krig. Hemvärnsmännens och hemvärnskvinnornas insatser under sommarens översvämningar visade detta. Åtskilliga hemvärnssoldater var engagerade i att mildra verkningarna och visade sig vara en pålitlig och omedelbart tillgänglig resurs även i samhällets civila krishantering. Sverige klarar sig inte utan hemvärnet.

Else-Marie