Politik och lite annat

tisdag, november 11, 2008

Detta vill vi med försvaret

publicerad i Borås Tidning 10/11


Gunilla Wahlèn (v) skriver i en förvirrad debattartikel i BT att hon kräver svar om Alliansens försvarspolitik. Kanske hon skulle bemöda sig med att läsa regeringens budgetproposition innan hon oaktsamt kastar frågor av vitt spridd karaktär omkring sig i glashuset. Men jag kan trösta Wahlén med att berätta att försvarspolitiken är i trygga händer och att hon lever i ett tryggare land nu än om Vänsterkartellen skulle regera.

Wahlèn undrar vad Alliansen vill med försvaret. Det kan jag svara på. Jag kan också svara på vad konsekvenserna för försvaret av Sverige skulle få om Vänsterpartiet skulle få gehör för sin försvarspolitik vilket innebär nedskärningar på över 4 miljarder för budgetperioden. Resultatet av denna politik skulle bli en rejäl försvagning av den svenska försvarsförmågan.

Wahlén skriver att "Sverige övergivit en traditionell och framgångsrik säkerhetspolitik som byggt på …nedrustning". I just det stämmer Wahléns konstaterande – Alliansen tänker inte gå med på en försvarspolitik som innebär ett ytterligare nedrustande av Sveriges försvar. Världen är för osäker för att skrota försvaret och fortsätta den nedrustning som Vänsterpartierna gått i bräschen för.

Alliansens försvarspolitik innebär att Försvarsmakten fortsätter sin omställning från ett förrådsställt invasionsförsvar - till ett flexibelt, modernt insatsförsvar. En del av detta är att inte med plikt kalla in personer i fredstid med straffpåföljd för den som inte ställer upp. Vi vill öka frivilligheten och anpassa rekryteringen till verkligheten i en tid då behovet är mindre.
Tillgänglighet, snabbhet och flexibilitet blir nyckelord för försvarets möjligheter att möta hot mot svenska intressen inom nationen, i vårt närområde och globalt. Dagens hot känner inte gränser på samma sätt som tidigare och konflikter och händelser långt borta påverkar oss här hemma. Någonting som Vänsterkartellen inte förstått när de i sina budgetalternativ slaktar Sveriges möjligheter till fredsbyggande utomlands.

Både S och V sågar i sina budgetalternativ bort benen för den svenska traditionen av fredsbyggande solidaritet med omvärlden. Man motsätter sig samarbetet om strategiska transporter som åsyftar att solidariskt kunna bidra med fredsbyggande insatser i vår omvärld. Samtidigt vill man skrota medverkan i EU:s snabbinsatsstyrkor. Vad man inte förstår är att kunskapen vi får i internationella insatser stärker förmågan och kvaliteten i försvaret även här hemma. Genom insatserna utvecklar vi den nödvändiga förmågan att samverka med andra länder. Inom Alliansen är vi övertygade om att vårt försvar inte bara kan bygga på övning, utan måste testas i verkligheten där det även gör stor nytta för fred och frihet för andra.

Alliansregeringen har samtidigt som man ökat de internationella ambitionerna, sanerat Försvarsmaktens budget vars problem ignorerades då vänsterpartier styrde. Vi har ökat effekten och vi genomför en omfattande satsning på hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna. Sveriges försvarsförmåga styrs inte av antalet tanks, kaserner och värnpliktiga, utan av den militära förmåga och effekt som fås ut av dem och de insatsförband som byggs på dem.
Vänsterpartierna är oense!

Det finns inget samlat oppositionsalternativ när det gäller försvarspolitiken. S, V och Mp är oense om anslagsnivån för förbandsverksamheten, internationella insatser, kostnaderna för materielförsörjningen samt synen på export av försvarsmateriel. Alliansen har tvärtom enats om en gemensam budget och samtidigt slagit fast att inga fler förbandsnedläggningar skall ske nu. Vi är fast beslutna om att ha ett effektivt försvar av Sverige – för trygghetens skull.

Else-Marie Lindgren
Riksdagsledamot (Kd)
Ledamot av Försvarsutskottet
Ledamot av Försvarsberedningen