God jul!
Nu är det bråda tider. Min dotter med man och svärföräldrar, som bor i USA, kommer hit över jul och nyår. Tillsammans med övriga nära och kära blir vi många runt gran och julbord i Sparsör. Min dotters svärfar vill att jag skall laga två saker till honom i jul, laxmousse och hallonpaj. På mitt julbord finns det mycket sill och strömming men även denna gudomligt goda laxmousse som man också kan ha som en middagsrätt med potatis och sallad med avokado. Såsen gör susen. Här kommer ett receptet:
Laxmousse
1 kg fryst lax
8 blad gelantin
2 dl vispgrädde
1,5 dl majonäs (citron)
2 dl creme fraiche
3 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
lite citronpeppar
2 dl dill
1 dl vitt vin
Skölj och lägg den tinade laxen i en långpanna för ugn. Koka en lag bestående av 1.5 l vatten en morot i bitar, en lök i bitar, 4 lagerblad, 5-10 krydpepparkorn och vitpepparkorn ,2 msk salt och en tsk socker. Låt koka några minuter och smaka av så att lagen är lagom kryddad. Häll den varma lagen på laxen och sätt in i ugn 170 gr. i ca 20 min. Fisken är klar när ryggfenan lossnar lätt. Låt svalna lite och dra sedan skinnet av och dela köttet i små bitar utan ben. Lägg fiskbitarna i en stor bunke blanda alla ingredienser. Smält gelantinet (enl. förpackningen) med vinet. Häll i gelantinet och häll allt i en fom. Gärna en sockerkaksform med hål i mitten. Låt stå svalt gärna ett dygn.
Sås
2 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 dl dill
röd kaviar på burk
Blanda ihop alla ingridienser och krydda med salt och citronpeppar. Låt stå och dra några timmar innan servering.
Laxmousse
1 kg fryst lax
8 blad gelantin
2 dl vispgrädde
1,5 dl majonäs (citron)
2 dl creme fraiche
3 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
lite citronpeppar
2 dl dill
1 dl vitt vin
Skölj och lägg den tinade laxen i en långpanna för ugn. Koka en lag bestående av 1.5 l vatten en morot i bitar, en lök i bitar, 4 lagerblad, 5-10 krydpepparkorn och vitpepparkorn ,2 msk salt och en tsk socker. Låt koka några minuter och smaka av så att lagen är lagom kryddad. Häll den varma lagen på laxen och sätt in i ugn 170 gr. i ca 20 min. Fisken är klar när ryggfenan lossnar lätt. Låt svalna lite och dra sedan skinnet av och dela köttet i små bitar utan ben. Lägg fiskbitarna i en stor bunke blanda alla ingredienser. Smält gelantinet (enl. förpackningen) med vinet. Häll i gelantinet och häll allt i en fom. Gärna en sockerkaksform med hål i mitten. Låt stå svalt gärna ett dygn.
Sås
2 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 dl dill
röd kaviar på burk
Blanda ihop alla ingridienser och krydda med salt och citronpeppar. Låt stå och dra några timmar innan servering.
1 Comments:
At 12:20 fm, Anonym said…
Va med hallonpajen när kommer receptet på den?
Skicka en kommentar
<< Home