Politik och lite annat

torsdag, mars 09, 2006

Rädda InvandrarAkademien!

Cirka 30 000 människor med utländsk härkomst har inte fått möjlighet till validering av sina betyg och går därför utan arbete. Många tvingas att acceptera arbeten av mycket enkel natur, utan att samhället söker ta vara på den kompetens som dessa för med sig till Sverige. Detta är oacceptabelt.

Högskolan i Borås strävar efter att underlätta för invandrade akademiker att få språkutbildning och därutöver praktik, utbildning och erfarenheter i kulturkommunikation och ledarskap i samarbete med näringsliv och arbetsliv. Man har därför inrättat InvandrarAkademien som syftar till att ge invandrare med akademisk bakgrund en studiemiljö som inspirerar, ett ökat självförtroende och en väg in i det svenska arbetslivet.

För att kunna fortsätta med denna verksamhet krävs en långsiktig planering. Kortsiktiga nedskärningar i resurser till högskolan kan innebära att en så viktig utbildning tvingas upphöra.

I dag har jag lämnat in en skriftlig fråga till utbildningsminister Pagrotsky där jag frågar om hur han vill säkerställa den fortsatta verksamheten vid InvandrarAkademien vid Borås Högskola. Skall bli spännande att läsa hans svar.