Politik och lite annat

torsdag, mars 09, 2006

Middag med ÖB

I tisdags kväll var jag på möte hos ÖB Håkan Syrén och hans närmaste medarbetare, Marie Hafström som är generaldirektör. Det är första gången i historien som ÖB:s närmaste medarbetare har en civil bakgrund och är kvinna. Det är dock viktigt att poängtera att ÖB själv har det övergripande ansvaret beträffande händelser av väpnat angrepp mot vårt land, precis som tidigare.

Mötet var avspänt och det blev en god dialog över en smörgås där Håkan Syrén berättade om att det förändringsarbete som nu pågår inom försvarsmakten går vidare och som kallas "Vägen framåt". ÖB har varit ute på samtliga förband och informerat om den förändrade situationen för försvarsmakten. Det handlar om att förändra ett traditionellt invasionsförsvar med allmän mobilisering till ett mindre insatsförsvar som med kort varsel kan sättas in både i internationella insatser och här hemma snabbt. Frågorna blev många till försvarsledningen och det mesta blev besvarat.

Slutsatsen från min sida är att vi har en försvarsledning som har en starkt beslutsamhet, men även en ödmjukhet, inför uppgiften att förändra en organisation med starka och fina traditioner med den viktigaste uppgiften att försvara vårt land.

Foto: Forsvaret.se