Politik och lite annat

onsdag, mars 22, 2006

En modern skola - med beprövade metoder

Kristdemokraterna och Allians för Sverige vill ha en modern skola som fokuserar på elevens kunskap. I socialdemokraternas skola går en av fyra elever ut grundskolan utan kompletta betyg. En av fyra klarar inte gymnasieskolan inom fyra år, trots att all gymnasieutbildning är avsedd att ta tre år. Många elever, lärare och föräldrar upplever mobbning som ett stort problem i skolan. Dessa problem består och är ett tydligt tecken på att socialdemokraterna har misslyckats med skolpolitiken.

Kristdemokraterna vill ha en skola där alla elever känner sig sedda och trygga. En skola där elever och lärare respekteras. Skolan ska kännetecknas av mångfald och nytänkande och ge eleverna de nödvändiga förutsättningarna för att möta samhällets krav.

Den socialdemokratiska regeringen strävar efter att stöpa alla elever i samma form. Resultatet är att tusentals elever lämnar grundskolan med ofullständiga betyg och förlorad självkänsla. Det finns skräckexempel på elever som kommit till gymnasiet utan att kunna läsa och skriva. Detta innebär att kraven i gymnasieutbildningen, och även på högskole- och universitetsnivå, sänks.
Kristdemokraterna och Allians för Sverige anser att det behövs en ny politik för mer kunskap.

Alla barn är olika och mognar olika snabbt. Vi vill därför införa möjligheten till flexibel skolstart med intagning till både vår- och höstterminen för sex- och sjuåringar.

Vi vill ha nationella prov i årskurserna 3,5 och 8. Detta gör det möjligt för såväl elever, lärare och föräldrar att se hur just deras elev/barn ligger till och vilka extra insatser som behövs för att kunna stötta vid behov.

Vi tycker att dagens skola fokuserar för lite på elevernas faktiska kunskaper. För att upptäcka brister i tid och kunna sätta in extra stödinsatser vill Kristdemokraterna och Allians för Sverige införa obligatoriska betyg från årskurs sex. Vi vill också att friskolor ska ha rätt att sätta betyg tidigare. För att betyget ska bli mer rättvist vill vi ha fler betygssteg.

För att skapa mer lugn och ro i skolan vill vi att alla skolor ska ha lokala ordningsregler och tydliga konsekvenser om reglerna bryts. Skolk ska rapporteras hem samma dag och skrivas in i betyget. Lärarna ska också ha rätt att beslagta störande föremål, som till exempel mp3-spelare och mobiltelefoner. Vi tycker också att skolor ska ha rätt att kunna stänga av bråkiga elever tillfälligt, dock högst i två veckor.

Skolan måste ge alla barn och ungdomar möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Den som behöver extra stöd för sin kunskapsutveckling ska få det. Den som har goda förutsättningar i ett ämne ska också ges utrymmer att utveckla sin fulla kapacitet. Ingen ska hållas tillbaka, men ingen ska heller lämnas efter.