Politik och lite annat

onsdag, december 13, 2006

Minknäringen kan fortsätta

Förra veckan fattade riksdagen beslut om att riva upp den förra regeringens förslag om att i praktiken införa näringsförbud för minkfarmarna i Sverige. Kristdemokraterna och alliansen vill i stället att forskningen när det gäller skydd för och omsorg om minkarna ska fördjupas och utökas. Därmed kan uppfödningen fortsätta och förbättras i vårt land i stället för att flytta till länder med lägre djurskyddskrav.

Den tidigare regeringen, livligt påhejad av miljöpartiet och vänsterpartiet, föreslog ett tillägg till djurskyddslagen som specifikt rörde minkens möjligheter att röra sig och ha tillgång till vatten att simma i. Många remissinstanser menade att detta krav var att för långtgående och att det saknades stöd i forskning eller beprövad erfarenhet för de föreslagna åtgärderna. Lagförslagens krav på utformning av burar är i praktiken ekonomiskt omöjliga att uppfylla och skulle innebära ett näringsförbud för svensk minkfarmare.

Utgångspunkten vid all djurhållning måste vara att djur behandlas väl och skyddas från onödigt lidande. I Sverige har vi en ambitiös lagstiftning om djurskydd vilken vi ska värna om. Djuromsorgen inom minknäringen kan utvecklas ytterligare.

Läs min debattartikel här.

3 Comments:

  • At 5:50 em, Anonymous Anonym said…

    Men ni lägger ju ner djurskyddsmyndigheten också så det är svårt att tro på att ni verkligen värnar djuren.

     
  • At 1:15 em, Blogger Politik och lite annat... said…

    De uppgifter som Djurskyddsmyndigheten har i dag kommer inte att försvinna utan tas istället hand om av Jordbruksverket. Jordbruksverket hade tidigare hand om detta.

    Anledningen till att Djurskyddsmyndigheten läggs ner är inte att minska djurskyddet i Sverige utan för att myndigheten är så liten att den blir för liten i sig själv.

    Vi kristdemokrater har en omfattande djurskyddspolitik. Läs mer om den här:
    http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Motioner/2005-06/MJU/GS02MJ518.aspx

     
  • At 10:46 em, Anonymous Anonym said…

    Nja, ni drar ju faktiskt ner ganska rejält på den samlade budgeten!
    Allt som innebär hinder för företagarna ska tas bort, oavsett om det drabbar löntagare el´ler djur.

     

Skicka en kommentar

<< Home