Politik och lite annat

måndag, juni 18, 2007

Vi vill ge familjer mer valfrihet

I lördags skrev jag en artikel i Borås tidning tillsammans med kristdemokraternas kommunalråd Karl-Gustav Drotz om familjepolitik. Här följer artikeln.

Vi Kristdemokrater tror på de små naturliga gemenskapernas betydelse. Människor behöver en nära gemenskap för att utvecklas och må bra. Det finns olika sådana gemenskaper som exempelvis fotbollslaget eller kompisgänget. Familjen har dock den oöverträffat viktigaste rollen för att ge människor de bästa förutsättningarna. Samhället kan inte fungera utan fungerande familjer. Vi är alla ofullkomliga och därför existerar det inga perfekta familjer men vi måste alla hjälpas åt att på olika sätt stödja familjerna att kunna fungera så bra som möjligt. För Kristdemokraterna har familjepolitiken alltid varit en central fråga. Vi vill att familjer ges möjlighet till mer tid tillsammans och större valfrihet. När Kristdemokraterna nu är en del av regeringen kan vi äntligen genomföra en bättre familjepolitik. Vi kräver att det av Alliansen utlovade vårdnadsbidraget ska införas 1 januari 2008.

Det är viktigt att det finns flera alternativ för familjer att välja på eftersom familjer är så olika. Vi vill ha en kombination av möjligheter såsom kommunala och fristående förskolor, familjedaghem, flerfamiljssystem och vårdnadsbidrag. Lena Palmén och Ann-Christin Ahlberg menar i BT 8/6 att vårdnadsbidraget skulle utarma förskolan. Utgångspunkten när vi formar vår politik måste ju självklart utgå från barnens och inte förskolans behov. Vårdnadsbidraget ska kunna användas av föräldrar som antingen vill vara hemma på heltid eller att korta sin arbetstid. Används vårdnadsbidraget på heltid utgår 3000 kronor skattefritt och vårdnadsbidraget kan fås mellan att barnet är 1 och 3 år. Redan idag är det många föräldrar som arbetar deltid för att få mer tid med sina barn och gör så gott de kan för att få ekonomin att gå ihop. Vårdnadsbidraget skulle underlätta deras situation betydligt och göra det möjligt för fler att gå ner i arbetstid. Vi vet genom flerundersökningar att föräldrar längtar efter mer tid med sina barn. Kristdemokraterna vill ge dem den möjligheten.

Socialdemokraterna Lena Palmén och Ann-Christin Ahlberg menar att vårdnadsbidraget bara passar en sorts familjer. Vi håller inte med. Vi har dock aldrig hävdat att denna lösning passar alla familjer precis som att inte heltidsjobb och förskola passar alla. Det är ju just utifrån insikten att familjer har olika behov som vi utformar vår politik. Det är modern politik!

Vi vänder oss emot socialdemokraternas retorik där vårdnadsbidraget utmålas som en kvinnofälla. På vilket sätt det skulle vara en fälla att under ett begränsat antal år stanna hemma med barnen framgår inte. Däremot önskar vi verkligen att pappor kommer ta chansen att tillbringa mer tid med sina barn och vi ser med glädje på att pappors uttag av föräldraförsäkringen ökar. Att vi vuxna inte förmått skapa ett jämställt samhälle är dock inget som våra barn, som behöver tid med sina föräldrar, ska få lida för.

Runt om i landet har föräldrauppror under lång tid krävt ökad rättvisa för familjer och i flera kommuner har det genomförts folkomröstningar som alla fått positiva resultat. Detta är inget som förvånar oss kristdemokrater. Att föräldrar kräver att få bestämma hur deras barn ska tas om hand och få rimliga ekonomiska förutsättningar för det är helt naturligt.

Bollebygd, Borås och Svenljunga har, enligt en undersökning som SVT:s Aktuellt gjort, sagt att de vill införa vårdnadsbidrag när det blir möjligt. Det är mycket glädjande och vi hoppas naturligtvis att flera av våra kommuner följer deras exempel.

Det är verkligen hög tid att ta Sveriges föräldrars önskemål på allvar. Det har Alliansen gjort genom att komma överens om att införa ett vårdnadsbidrag. I framtiden behöver vi mer flexibilitet, valfrihet och olika lösningar - inte färre. Nu ökar Kristdemokraterna trycket på regeringen så att vårdnadsbidraget införs så snabbt som möjligt, från 1 januari 2008.

Else-Marie Lindgren (kd)riksdagsledamot Sjuhärad
Karl-Gustav Drotz (kd)kommunalråd, Borås