Politik och lite annat

måndag, juni 11, 2007

Vi satsar på de äldre

I lördags hade jag följande artikel publicerad i Ulricehamns-tidning

Per Skansvik menar att regeringens politik går ut på att straffa arbetslösa och att vi inte verkar utifrån en känsla av medkänsla. Jag kan försäkra Per Skansvik om att det är precis tvärtom. Vår politik syftar ju till att bryta utanförskapet som är det som orsakar de allvarligaste klyftorna i vårt samhälle. Det är ju för att vi vill att fler ska få känna glädjen och friheten i att försörja sig själva och vara del av en arbetsgemenskap som vi genomför de förändringar vi gör.

När fler får ett arbete skapas det mer pengar som vi kan använda till satsningar på välfärd, inte minst för de människor som halkat efter i vårt samhälle idag. Det handlar bland annat om att korta vårdköer, skapa en skola som ser den enskilde elevens behov och om en familjepolitik som ger familjer förutsättningar att forma sitt liv utifrån vad som passar just deras situation.
En grupp som vi kristdemokrater särskilt värnar är våra äldre som alltför länge missgynnats kraftigt. Jag är därför mycket stolt att vi idag en äldreminister, kristdemokraten Maria Larsson, som genomför en rad satsningar. Det sker alltså inte som Skansvik menar bara en massa nedskärningar utan tvärtom pågår ett intensivt arbete för att förbättra vanliga människors liv.

Regeringen riktar stimulansbidrag till kommunerna att användas till bättre tillgång till läkare, läkemedelsgenomgångar och förebyggande hembesök hos äldre. Satsningen omfattar även demensvård, rehabilitering, förbättrad mat och att motverka ensamheten. Nu är det upp till kommunerna att själva avgöra inom vilket område som tillskotten bäst behövs.

Regeringen har också beslutat om ett investeringsstöd för byggande av fler platser i särskilt boende. Det behövs verkligen eftersom 18 000 platser försvunnit de senaste fem åren. Det tas fram nationella kvalitetsindikatorer för att börja mäta och jämföra kvaliteten i äldreomsorgen, och då naturligtvis från de äldres utgångspunkt. Teknik och hjälpmedel som underlättar vardagen har fått stöd för att utveckla nya produkter men också göra dem lätt tillgängliga. Nu senast har nya utredningar om en värdighetsgaranti och valfrihet i äldreomsorgen tillsatts. Satsningar på äldreforskning görs. Bland annat ska det skapas ett nationellt kompetenscentrum för frågor om anhörigvård och jag har föreslagit att detta ska hamna i Borås. I Borås och trakterna däromkring finns det mycket samlad kompetens kring äldrefrågor genom bland annat högskolan men också genom exempelvis projektet ”ÄldreVäst Sjuhärad” där bland annat Ulricehamns kommun ingår vilket ger ett kompetenscentrum mycket goda förutsättningar att verka.

Men en sammanhållen äldrepolitik kan inte bara handla om vård och omsorg. Ett problem är att många äldre upplever att deras livserfarenhet och kunskap inte tas till vara. Att åldras är inte detsamma som att vara för gammal! Äldre människor diskrimineras inte sällan. Den växande andelen äldre i vår befolkning får inte betraktas som ett samhällsproblem, utan som ett gemensamt ansvar, men också i än högre grad som en resurs att tillvarata. Här finns mer att göra.

Äldreminister Maria Larsson har med andra ord rivstartat med ett målmedvetet och omfattande arbete. I år satsas totalt två miljarder kronor ytterligare till vård och omsorg om våra äldre. Dessa stimulansbidrag till äldreomsorgen är ett långsiktigt åtagande från regeringens sida. Resurstillskotten kommer att bestå hela mandatperioden.

Regeringen behöver också fortsätta att arbeta än tydligare för en inriktning under de kommande som förbättrar den ekonomiska situationen för äldre. Garantipensionen behöver höjas. Det kommer vi kristdemokrater att arbeta för.