Politik och lite annat

torsdag, april 20, 2006

Hopplös högskola i Borås

Idag sitter jag i möte med styrelsen för Högskolan i Borås. Jag kan gissa att det blir ganska dyster stämning men tanke på att utbildningsminister Pagrotsky har deklarerat att regeringen sätter ett stopp för att fler universitet bildas. Därmed sätter utbildningsministern punkt för en vidare expansion av Högskolan i Borås till ett forskande universitet. Jag kan bara beklaga.

I maj 2005 ansökte Högskolan i Borås om att få bli "landets första professionsuniversitet" med forskarutbildning riktad mot att kompetensförsörja arbetslivet. Här missade regeringen chansen att ta det första steget mot den yrkeshögskola som näringslivet efterfrågor.

Vi kristdemokrater är minst sagt förvånade. Omsorgen om de regionala högskolorna har varit den socialdemokratiska regeringen hjärtebarn, bland annat för att bryta den sociala snedrekryteringen. När möjligheten till högre studier funnits i länet anses tröskeln bli lägre för studenter vars föräldrar själva inte är akademiker. Regionala lärosäten ska också stärka den regionala utvecklingen.

Med Pagrotskys besked blir går nu Högskolan i Borås från att vara en hoppfull högskola till en hopplös högskola. Läs mer