Med passion för det goda
Idag är det alla hjärtans dag. Passa på att bjuda din käresta på en god middag. Här kommer receptet!
Min sjötunga Walevska med gratinerad potatispuré (2p)
2 filéer Sjötunga
2 dl vitt vin+ fiskbuljong
1 hg färska champinjoner
1/2 pkt tärnad bacon
Några hummerstjärtar eller en halv burk kräftstjärtar i lag
Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra (vitpeppar). Lägg hummer-/kräftstjärtar på fisken. Häll på vin/buljong så det täcker och gratinera i ugn 250 gr ca 5 min. eller tills fisken är vit. Häll av spadet (men spara det). Fräs svamp & bacon mjukt. Lägg över fisken
Sås
Blanda spadet från fisken i en kastrull tillsammans med lite lag från kräftstjärtarna. Tillsätt 1,5 dl grädde. Koka ihop lite och red med 3 tsk maizena mjöl. Såsen skall vara ganska tjock. Tillsätt salt, lite socker, peppar, aromat, lite muskot och pressad citronsaft. Häll över fisken och gratinera i ugn 7-10 min.
Potatispuré
1/2 kg mjölig potatis
1 dl mjölk
1 klick smör
1 ägg
salt, vitpeppar, muskot
Koka potatis mjuk i vatten. Häll av och tillsätt varm mjölk tillsammans smör och kryddor. Vispa potatisen luftig och tillsätt ägget. Lägg potatispurén i klickar i en ugnsfast form med smörpapper på botten. Strö över rikligt med riven cheddarost. Gratinera tills ytan är gyllenbun ovh frasig. Lägg upp på varmt, vackert fat.
Servera med lättkokt grön sparris och varsin tomathalva som fått bli varma i micro, gärna med oregano på.
Till dessert föreslår jag att du serverar en god pannacotta.
Pannacotta (2 p)
1 gelantinblad
3 dl vispgrädde
0,25 dl socker
limesaft
1/2 tsk kanel
Blötlägg gelantinet i lite vatten i ca 5 min. Krama ur vattnet och lägg bladet i en bunke. Koka ihop övriga ingredienser lite. Sila grädden över gelantinet. Häll upp i vackra glas på fot (skölj glasen i varmt vatten först). Låt stå kallt i ca 2 tim. Vid servering garnera med fikon i cognac eller körsbär i rom (finns på burk) alternatvt lite färsk frukt.
Glöm inte att duka snyggt med levande ljus och något gott att dricka till.
Trevlig alla hjärtans dag!
Min sjötunga Walevska med gratinerad potatispuré (2p)
2 filéer Sjötunga
2 dl vitt vin+ fiskbuljong
1 hg färska champinjoner
1/2 pkt tärnad bacon
Några hummerstjärtar eller en halv burk kräftstjärtar i lag
Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra (vitpeppar). Lägg hummer-/kräftstjärtar på fisken. Häll på vin/buljong så det täcker och gratinera i ugn 250 gr ca 5 min. eller tills fisken är vit. Häll av spadet (men spara det). Fräs svamp & bacon mjukt. Lägg över fisken
Sås
Blanda spadet från fisken i en kastrull tillsammans med lite lag från kräftstjärtarna. Tillsätt 1,5 dl grädde. Koka ihop lite och red med 3 tsk maizena mjöl. Såsen skall vara ganska tjock. Tillsätt salt, lite socker, peppar, aromat, lite muskot och pressad citronsaft. Häll över fisken och gratinera i ugn 7-10 min.
Potatispuré
1/2 kg mjölig potatis
1 dl mjölk
1 klick smör
1 ägg
salt, vitpeppar, muskot
Koka potatis mjuk i vatten. Häll av och tillsätt varm mjölk tillsammans smör och kryddor. Vispa potatisen luftig och tillsätt ägget. Lägg potatispurén i klickar i en ugnsfast form med smörpapper på botten. Strö över rikligt med riven cheddarost. Gratinera tills ytan är gyllenbun ovh frasig. Lägg upp på varmt, vackert fat.
Servera med lättkokt grön sparris och varsin tomathalva som fått bli varma i micro, gärna med oregano på.
Till dessert föreslår jag att du serverar en god pannacotta.
Pannacotta (2 p)
1 gelantinblad
3 dl vispgrädde
0,25 dl socker
limesaft
1/2 tsk kanel
Blötlägg gelantinet i lite vatten i ca 5 min. Krama ur vattnet och lägg bladet i en bunke. Koka ihop övriga ingredienser lite. Sila grädden över gelantinet. Häll upp i vackra glas på fot (skölj glasen i varmt vatten först). Låt stå kallt i ca 2 tim. Vid servering garnera med fikon i cognac eller körsbär i rom (finns på burk) alternatvt lite färsk frukt.
Glöm inte att duka snyggt med levande ljus och något gott att dricka till.
Trevlig alla hjärtans dag!
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home